Ülkemizin büyük illerinde konut fiyatları ne kadar? Haberimize bakmadan ev almayın.

Gayrimenkul piyasası ve özellikle konut fiyatları, her dönem ekonominin vazgeçilmez gündem konularından biridir. Gerek ihtiyaç için gerekse de birikimlerin değerlendirilebileceği bir yatırım aracı olarak konut ve gayrimenkul satın alımı ülkemizde oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizin büyük illerinde konut fiyatları ne kadar? Haberimize bakmadan ev almayın.
Ülkemizin büyük illerinde konut fiyatları ne kadar? Haberimize bakmadan ev almayın. Mehmet Demirbilek

Gayrimenkul piyasası ve özellikle konut fiyatları, her dönem ekonominin vazgeçilmez gündem konularından biridir. Gerek ihtiyaç için gerekse de birikimlerin değerlendirilebileceği bir yatırım aracı olarak konut ve gayrimenkul satın alımı ülkemizde oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Özellikle büyük şehirlerimizde bu oranın son derece yüksek olduğu bir gerçektir.

Büyükşehirlerimizde yaşayan insan sayısı ve iş imkanlarının fazla olması nedeniyle kalacak yer ihtiyacı için ödenmesi gereken miktarın da fazla olması sonucu doğmaktadır. Bu nedenle de özellikle gayrimenkul piyasasına yatırım yapacak kişiler için bu yatırımları büyükşehirlerde gerçekleştirme davranışı oldukça yaygındır.

Durum böyle olunca büyükşehirlerimizdeki konut fiyatları her dönem merak edilen bir konu olmuştur. Bu noktada büyükşehirlerimizde yatırım yapmak amacıyla gayrimenkul alımı yapmak isteyenlere iyi bir haberimiz var. Flatfy arama motoru ile emlak alanında ülkemizde kullanılan popüler ilan platformlarında yer alan tüm ilanlara ilişkin ev fiyatlarına dair bazı büyükşehirlerimiz için ortalama satılık daire fiyatları belirlemektedir.

Bu şekilde belirlenen büyükşehirlerdeki ortalama satılık daire fiyatları için her ay ayrı bir rapor Flatfy platformu üzerinden yayınlanmaktadır. Flatfy emlak arama platformu tarafından ortalama daire fiyatlarına ilişkin yayınlanan son rapor olan Kasım ayı raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Bu haberimizde bu raporu açıklayarak rapordaki verilere yönelik kısa analizler yapılacaktır. Özellikle büyükşehirlerimizde daire satın almak isteyen kişilerin haberimizi dikkatle okuması gayrimenkul piyasası ile ilgili bir fikir edinmeleri noktasında yararlı olacaktır.

·Ev büyüklüklerine göre Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatları

Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatları ile ilgili raporumuz ev büyüklüklerine göre ülkemizin büyükşehirlerinden 10 tanesine ilişkin yayınlanan yukarıdaki rapordur. Raporla ilgili verilere geçmeden önce rapora ilişkin bazı kısa bilgiler vermekte fayda görüyoruz.

Raporda belirtilen 1 room ifadesi 1+1 daire fiyatlarını 2 rooms ifadesi ise 2+1 daire fiyatlarını belirtmektedir. Diğer fiyatların da yanında bulunduğu sayılara ilişkin o büyüklükteki dairelerin fiyatlarını belirttiğini söyleyebiliriz.

Raporda yer alan verilere baktığımızda; 1+1, 2+1 ve 3+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en yüksek fiyatın İstanbul şehrinde olduğu görülmektedir. İstanbul’u 4+1 satılık daire fiyatlarında geride bırakan 2 şehir vardır. Bunlar; İzmir ve Gaziantep şehirleridir.

4+1 ortalama satılık daire fiyatlarında en yüksek fiyata sahip şehir, İzmir şehridir. Yaklaşık 650.000 TL gibi bir miktarın söz konusu olduğu bu rakam, İstanbul şehrindeki 4+1 fiyattan neredeyse 100.000 TL daha fazladır. Buradan; İzmir’de 4+1 dairelere yönelik talebin oldukça yüksek olduğu sonucu çıkarılabilir. İzmir’deki 4+1 daire fiyatlarının 3+1 daire fiyatları ile arasındaki farkın neredeyse 2 kat olduğunu görebiliyoruz.

Benzer bir durum Gaziantep için de geçerlidir. Gaziantep’te yer alan 3+1 satılık daire fiyatları ile 4+1 satılık daire fiyatları arasındaki fark 2 kattan fazla olmuştur. 1+1 satılık daire fiyatlarında Gaziantep’in raporda yer alan şehirlerden en ucuzu olduğu görülebiliyor iken 4+1 satılık daire fiyatlarında ise en pahalı ikinci şehir olması da beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu durumun sebebi olarak Gaziantep şehrinde yaşayan halkın oturma alışkanlıkları gösterilebilir. Ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaşayan halkın daha geniş ailelere sahip olması nedeniyle oturdukları dairelere ilişkin alışkanlıkların daha büyük dairelere yöneldiğini söylemek mümkündür. Bu nedenle, Gaziantep’te ev büyüklüğü küçüldükçe dairenin fiyatı çok ciddi bir şekilde düşüş göstermektedir.

Benzer bir duruma Kayseri’de de rastlamaktayız. Kayseri satılık daire fiyatları için rapora bir göz attığımızda 1+1 satılık daire fiyatları ile 2+1 satılık daire fiyatları arasında 10.000 TL gibi bir rakamın oynadığı görülmekte iken 3+1 satılık daire fiyatları ile 4+1 satılık daire fiyatları arasında ise bu rakamın 2 katına çıktığını tespit edebiliriz.

·Karşılaştırmalı satılık daire fiyatları analizi

Yukarıda yer alan raporda Flatfy platformu tarafından Kasım ayı için hazırlanan verilerin Ekim ayı ile karşılaştırmalı olan bir dizinini görüyoruz. Grafiklerde yer alan turuncu sütunlar o şehir için Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatlarını gösterirken diğer sütunlarda ise aynı şehrin Ekim ayı ortalama satılık daire fiyatlarını görmekteyiz.

Grafiğe baktığımızda; 10 büyükşehir içerisinde en düşük konut fiyatlarına sahip şehrimizin Ankara olduğunu görmekteyiz. Ankara şehrini Konya takip etmektedir. Fiyat ölçeğinde en düşük 3’ncü şehrimizin ise Kayseri olduğunu görüyoruz.

Rapordaki bir diğer ilginç nokta ise, bazı illerimizde Ekim ayı ile Kasım ayı arasında fiyatların azalmasıdır. Ekim ayı ortalama satılık daire fiyatları noktasında Kasım ayından daha yüksek olan 2 şehrimiz vardır: Bursa ve Konya.

Bu 2 şehrimizdeki ortalama satılık daire fiyatlarının Ekim ayında daha yüksek olduğu rapordan anlaşılmaktadır. Özellikle Bursa şehrindeki bu azalış, Ekim ayı fiyatlarında Antalya ile birlikte en pahalı 3’ncü şehir olma özelliğini gösteren Bursa’nın, Kasım ayı ortalama satılık daire fiyatları için Antalya’nın ardından 4’ncü sırada yer almasını sağlamıştır.

Gaziantep ve Adana illerinde neredeyse hiç artış olmamıştır. En yüksek artış oranının ise ilk olarak Antalya şehrinde, ardından ise İzmir şehrinde olduğunu görmekteyiz. Tüm şehirler arasında en yüksek fiyata ise geçtiğimiz ayda olduğu gibi bu ayda da İstanbul sahip olmuştur. Ancak, İzmir’deki artışın Kasım ayında İstanbul’dan fazla olmasının ardından İzmir ve İstanbul arasındaki satılık daire fiyatları farkının gittikçe azaldığı sonucuna da yine raporumuzdan ulaşabiliyoruz.

Özellikle geçtiğimiz ayda aralarındaki fiyat farkının fazla olduğu iller ile yaşadığı fiyat düşüşleri sonrasında fiyat farkını azaltan Bursa ve Konya şehrindeki konut fiyatlarının durumu dikkate değerdir.

·Flatfy nedir?

Flatfy bir start-up olarak kurulmuş bir internet sitesi projesidir. Bir emlak arama motoru olarak hizmet vermekte olan Flatfy platformu ile ülkemizde yer alan tüm popüler emlak ilan platformlarında verilmiş olan gayrimenkul ve emlak ilanlarına ilişkin veriler bir arada sunulmaktadır. Ayrıca, sitenin kullanıcı dostu yapısı sayesinde aranılan şehirdeki dairenin istenilen duruma uygun olarak (satılık-kiralık) bulunması sağlanmaktadır.

Flatfy arama motorunu kullanarak örneğin; Rize satılık daire fiyatları ile ilgili bilgi edinebilir veya Mardin günlük kiralık daire fiyatlarına ilişkin de doyurucu bilgiler sağlayabilirsiniz. Ülkemizin her şehrindeki her tür konut ile ilgili bilgilerin bulunabileceği Flatfy’da sadece konut fiyatları değil bunun yanında tarla gibi diğer gayrimenkuller ile ilgili ilanlara da yapacağınız aramalar ile kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Flatfy platformu, uluslararası nitelikte bir platformdur. Bu platform; sadece ülkemizde değil, dünyanın farklı 37 ülkesinde hizmet vermekte olan bir emlak arama motorudur. Bu özelliği ile oldukça büyük bir start-up olan bu oluşum, ev arama sürecinizi gerçekten  kolaylaştıracaktır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!