Dijital Medya ve Haber Nedir?

Dijital medya terimi mobil cihazlar, web ve sanal gerçeklik platformlarında bulunan medyayı işaret etmektedir.

Dijital Medya ve Haber Nedir?
Dijital Medya ve Haber Nedir? Mehmet Demirbilek

Dijital medya terimi mobil cihazlar, web ve sanal gerçeklik platformlarında bulunan medyayı işaret etmektedir. Bu yayın türünde ses, video ve fotoğraf içerikleri kodlanmaktadır. Bu alan içerisinde marka, markalaşma, reklam, iletişim, bilim, sanat, pazarlama, satış, finans, hukuk ve habercilik benzeri birçok alanı içermektedir. Kodlanmış olan içerikler dijital medya aracılığıyla kolay bir şekilde kullanılır, dağıtılır, bilgisayarda işlenir ve iletilebilir hale gelecektir.

Dijital medya araçlarının en önemli işlevi etkileşim ve ölçülebirliğietkin hale getirmiş olmasıdır. Dijital medya aracılığıyla markalar web üzerinde, mobil cihazlarda, sanal ve arttırılmış gerçeklik platformlarında bireylerle aktif bir şekilde temas edebilirler. Bu geniş dünyada yer alabilmek için bir marka;

  1. Marka ismini tescillemeli,
  2. Markasına uygun logo, kurumsal kimlik ve kurum içi dijital davranış standartlarını belirlemeli,
  3. Dijital platformlarda yer almalı,
  4. Pazarlama stratejilerini oluşturmalı,
  5. Sayfası için mobil lokasyon, SEO, analiytcs, internet reklamları planlarını gerçekleştirmeli ve düzenli olarak uygulamalıdır.

Bir markanın kurumsal web sitesinin yanında bilinirliğini arttırması için sosyal medya platformlarında yer alması önemlidir.

Dijital medyada kullanılan bazı terimler bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Domain: Alan adı anlamına gelen Domain web sitesinin ismini anlatmaktadır.
  2. Kitle: Dijital pazarlama için hedef alınacak olan kişileri ifade eder.
  3. Davranışsal hedefleme: Reklam kampanyalarının etkinliği için internet kullanıcılarının davranışlarını tespit etme ve buna göre hedef belirlemeyi ifade etmektedir.
  4. Marka farkındalığı: reklam kampanyalarının etkilerinin görülmesi ve markanın kullanıcı tarafından tanınmasıdır.
  5. Gösterim: Reklamları kaç kişinin gördüğünü ölçen verilerdir.
  6. Görüntülü reklamcılık: Oluşturulacak olan reklam kampanyalarının görsel ve video kullanılmasıyla yapılmasıdır.
  7. Tıklanma oranı: Reklam kampanyasının veya bağlantıların tıklanmasını ifade eder.
  8. Çerez: Tarayıcılarla internet kullanıcılarını takip etmek ve kullanıcılar hakkında veri toplanmasını sağlayan dosyalardır.

Dijital Medya Çağında Gazetecilik

İnternetin hızla yaygınlaşması ve markalaşmanın dijital medya üzerinden sağlanmaya başlamasıyla birlikte gazeteciliğin akıbeti konusunda büyük tartışmalar yaşanmaya başlamıştır. Devlet ve vatandaşlar arasında köprü görevi gören ve dördüncü güç misyonu atfedilen geleneksel gazetecilik anlayışı bu dönemde farklılaşmaya başlamıştır. Dijital çağda okuyucular kendi içeriklerini üreterek dolaşıma sokabilmektedir.

Bu süreç geleneksel gazeteciliğin sonu ilan edilmiş ve yeni gazetecilik anlayışının nasıl evrileceği, bu konuma nasıl ayak uyduracağı ciddi tartışma konusu olmuştur. Bu sürecin evrileceği noktalardan birisinin Veri Gazeteciliği olacağı düşünülmektedir.

Uluslararası literatürde datajournalism olarak adlandırılan veri gazeteciliği bu alandaki en yeni gelişmelerden birisi olarak görülmektedir. Vergi gezeteciliğinde, var olan geleneksel gazetecilik becerilerine yenileri eklenmeye çalışılmaktadır. Bu alan bir haberi geliştirmek veya tamamıyla yeniden oluşturmak için kullanılmaktadır.

Konuya ilişkin oluşturulan eğitim programlarında veri gazeteciliğinin nasıl yapılacağı birinci aşamasından, son aşamasına kadar anlatılıyor. Veriye nasıl ulaşılacak, sayılar nasıl derlenecek, görseller nasıl kullanılacak gibi bilgiler veri gazeteciliğinde önem taşımaktadır.

Dijital devrim basılı gazetelerin varlığını ciddi oranda tehdit etmektedir. Yaşanan gelişmelerin yazlı basın için oluşacak etkilerinden kaçmanın yolu ise dijital özellikli çözümlerde yatmaktadır. Dijital devrimin kaçınılmaz sonucu olarak birçok basılı gazete sahibi yeni bir iş modelini hayata geçirmiştir. Bu yeni gazetecilik türü Hibrit gazetecilik olarak adlandırılmaktadır. Melez bir gazetecilik anlayışı olarak adlandırılan bu hal, basılı gazeteciliğin temel mantığı sürerken, geleneksel anlayışın yanına dijital devrimin olanaklarını ekleme yöntemidir. İki ayrı tür olarak görünen ancak özü itibariyle aynı bu iki farklı gazetecilik anlayışı birbirini besleyerek, geliştirmektedir.

Bu süreçte sadece baskı üzerine yoğunlaşan gazete yayıncılarının işi zora girmiştir. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki gazeteler bu durumu hızla fark ederek zamanın ruhuna ayak uydurmayı başarmıştır. Bu gazeteler birer multimedya firmasına dönüşmüştür. Burada temel değişim içeriği tüketiciye ulaştırma yollarının değişmesidir. Baskıdan dijitale geçiş evresinde dağıtım için yeni imkanlar ortaya çıkmıştır. Önce internetle başlayan süreç, ardından tabletler ve akıllı telefonların gelmesiyle haber üretenler için yeni bir pazarlama sahası oluşturmuştur.

İçeriğin ön plana çıkması kaliteli gazeteciliğin önünü açarken, yeni iş modelleri de doğmuştur. Baskının gerilemesiyle birlikte seri ilanlar da internete kaymıştır. Bu yeni gazetecilik anlayışı, tüm gazeteciler için ekonomik bir zorunluluk haline gelmiştir. Medya firmaları da hibrit gazeteciliğe geçiş aşamasında dijital konularda tecrübeli eleman arayışına girmiştir. Aynı zamanda sahip olunan marka değeri ve bilinci artmıştır. Artık tüm gazete ve dergiler birer haber markasına dönüşmek mecburiyetindedir. Dijital geçişin en önemli ayağı marka bilincinin gelişmesidir. Medya pazarlamacıları için de haber markalarının pazarlanması gündeme gelmiştir. Özellikle genç tüketiciler dijital dünya dururken basılı gazetelerden hoşlanmamaktadır. Bu genç kitle okudukları gazetelerin markasını ise benimsemiş durumdadır.

Önümüzdeki süreçte sadece basılı gazetecilik yapan tüm markalar ya dijital platformu benimseyecek ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki dijital devrime rağmen Hindistan, Pakistan ve Çin gibi uzak doğu ülkelerinde bası tirajını arttıran gazeteler bulunmaktadır. Bu durum da basılı gazeteciliğin ön görülen gibi tamamıyla ortadan kalkmayacağının, dijital gazetecilikle birlikte yürütülen Hibrit gazetecilik modelinin bir süre daha devam edeceğinin en büyük göstergesidir.

ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde de yeni oluşmaya başlayan orta sınıf, yaygın olan akıllı telefonlara rağmen basılı gazete okumayı sürdürmektedir. Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve bazı uzmanların öngördüğü gibi basılı gazetecilik ortadan kalkmamış, Hibrit medya atılımlarıyla her iki gazetecilik anlayışı birlikte yürütülmeye devam etmiştir.

Ancak gelecekte basılı gazetecilik anlayışının yavaş da olsa ortadan kalkacağı ortadır. Haberciliğin globalleşmesi ve gazetelerin farklı ülkelerde de okunmaya başlamasıyla birlikte, habercilik anlayışında da yeni modeller ortaya çıkacaktır. Dünya üzerindeki en başarılı web sitelerinden birisi olan Dail Mail sitesinin günümüzde Avrupa’dan çok Amerika’da okunması, globalleşmenin en büyük kanıtlarından birisidir. Dail Mail, okunma oranı yüksek olan Amerika’da da geniş bir haber ağı kurmak durumunda kalmıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse, habercilik anlayışında yeni bir döneme girildiği görülmektedir. Dijital devrim sonrasında habercilerin eski alışkanlıklarını tamamıyla bırakarak yeni bir habercilik anlayışına evrilmeleri kaçınılmazdır. Her medya firmasının Hibrit gazetecilik maliyetlerini karçılaması mümkün değildir. Bu nedenle tüm haber firmalarının yönetim kadrolarını elden geçirmesi ve ileriye dönük vizyon sahibi yöneticilerle iş sürdürmesi gerekmektedir. Gazeteler reklamlar dışında yeni gelir kaynakları aramalıdır. Bu yeni gazetecilik modelinde artık haberler okuru çekebilmek için daha kaliteli olmak zorundadır. Rekabetin artması ve sitelerin ön plana çıkma yarışında işlevini yitirmiş ve çağında gerisindeki köşe yazarları da kendilerine yer bulamayacaktır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!