ABD'ye mesaj: Bu son derece endişe verici bir durum

Son Dakika Gündem Haberleri

ABD'ye mesaj: Bu son derece endişe verici bir durum
ABD'ye mesaj: Bu son derece endişe verici bir durum Mehmet Demirbilek

Nobel Barış Ödülü'nü geçen yıl kazanan Nükleer Silahların İmha Edilmesi Kampanyası'nın (ICAN) Direktörü Beatrice Fihn, ABD yönetiminden gelen İran ile nükleer anlaşmanın iptal edileceğine yönelik açıklamalara ilişkin, "Bu son derece endişe verici bir durum. ABD'ye, çok güçlü bir şekilde anlaşmanın içinde kalma çağrısında bulunuyoruz." dedi.

ICAN Direktörü Fihn, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na  (NPT) ilişkin gelecek hafta başlayacak ve iki hafta sürecek konferans öncesi  Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

ABD'den İran ile yapılan nükleer anlaşmanın iptal edileceğine yönelik  gelen açıklamalara tepki gösteren Fihn, şöyle konuştu:
 
"ABD'nin anlaşmadan çekileceği açıklaması son derece endişe verici bir  durum. ABD'nin neden bu anlaşmadan çekilmek istediğini anlamakta zorluk  çekiyorum. Eğer ABD için bir güvenlik tehdidi varsa tüm dünya için tehdit var  demektir. ABD'ye çok güçlü bir şekilde anlaşmanın içinde kalma çağrısında  bulunuyoruz."
 
Fihn, ABD'nin kararının arkasındaki mantığı anlamakta zorluk çektiğini  vurgulayarak, nükleer anlaşmanın Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi  taraflarına da ABD'ye baskı yapmaya, nükleer anlaşmayı korumaya ve desteklemeye  davet etti.


"Trump ile Kim Jong-un görüşmesi olumlu"
 
Soğuk savaş yıllarından bu yana nükleer silahların dünya gündeminde  ilk defa bu kadar yoğun şekilde tartışıldığını anlatan Fihn, nükleer silah  bulunduran ülkelerin uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı göstermesi  gerektiğinin altını çizdi. Fihn ayrıca tüm milletlerin ve medyanın da bu ülkelere  nükleer silahlardan vazgeçmesi için baskı yapması gerektiğine işaret etti.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile  planlanan zirvesine de değinen Fihn, "Bu zirve hakkında çok olumlu düşünüyor ve  memnuniyetle karşılıyoruz. Tehditlerin yerine diplomasinin tekrar devreye girmesi  cesaret verici bir durum. Fakat görüşmenin detaylarına ilişkin elimizde bir bilgi  yok." diye konuştu.
 
Fihn, Trump ile Kim Jong-un arasındaki karşılıklı restleşmelere de  tepkide bulunarak, "Bir ülkede toplu katliam yapmakla tehditte bulunulması,  uluslararası ilişkileri yürütmek açısından istikrarlı bir yol değil." dedi.
 
ABD'den Kuzey Kore'ye çağrı
 
Öte yandan ABD'nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi  Robert Wood ise düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore'nin nükleer  silahlardan arındırılması konusunda ABD'nin pozisyonunda bir değişiklik  olmadığını söyledi.
 
Büyükelçi Wood, Kuzey Kore'nin nükleer silahlar programından  vazgeçeceğine yönelik ciddi ve somut adımlar attığını göstermesi gerektiğini  belirterek, "Fakat gitmemiz gereken çok yol var." ifadesini kullandı.
 
Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yle Florida'daki görüşmesinin ardından  yaptığı açıklamada Trump, Kim ile yapacağı toplantıyla ilgili olumlu düşündüğünü  belirtmişti.
 
Trump, "Ama görüşmenin faydasız olacağını düşünürsem katılmam. Eğer  ben oradayken görüşmenin verimsiz olduğunu düşünürsem toplantıyı saygılı şekilde  terk ederim." ifadelerini kullanmıştı.
 
İran ile BM Güvenlik Konseyi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve  Fransa ile Almanya (P5 1) arasında Temmuz 2015'te imzalanan anlaşma ile Tahran,  nükleer faaliyetlerinde kısıtlamaya gitmiş, karşılığında da bu ülkeye uygulanan  yaptırımlar hafifletilmişti. Göreve geldiğinden bu yana eski Başkan Barack Obama  döneminde imzalanan anlaşmayı en sert şekilde eleştiren ABD Başkanı Trump,  anlaşmanın güncellenmesi gerektiği aksi takdirde ABD'nin anlaşmadan çekileceği  tehdidinde bulunmuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!