Pompeo'dan flaş açıklama: IŞİD'le savaşan Kürtler terörist değil

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye'de YPG'yi korumak için Türkiye ile bir anlaşmaya varılması konusunda iyimser olduğunu söyledi. Pompeo, IŞİD'e karşı savaşan Kürtlerin terörist olmadığını da ekledi.

Pompeo'dan flaş açıklama: IŞİD'le savaşan Kürtler terörist değil
Pompeo'dan flaş açıklama: IŞİD'le savaşan Kürtler terörist değil Mehmet Demirbilek

BBC Türkçe'nin haberine göre Birleşik Arap Emirlikleri'nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesinin ardından konuşan Pompeo, "Ülkelerini teröristlerden korumak Türk halkının ve Erdoğan'ın hakkıdır. Öte yandan bizimle birlikte savaşanların da korunmayı hak ettiğini biliyoruz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği açıklamasının ardından Pompeo Orta Doğu turuna çıkarak partnerleriyle ABD'nin yeni Suriye politikasını görüşüyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile telefon görüşmelerinden de bahseden Pompeo, "Çok sayıda detay üzerine daha çalışmak gerekiyor ama iyi bir sonuç elde etme konusunda umutluyum" diye konuştu.

Pompeo'nun Orta Doğu turuna damga vuran şey Amerika'nın Kürt müttefikleri hakkında Türkiye ile yaşadığı anlaşmazlık oldu.

Pompeo İran'ı dengelemeye odaklanmak istiyor. İstikrarsızlaştırıcı aktivite olarak tanımladığı İran faaliyetlerine karşı birleşik bir Arap cephesi kurmak istiyor ve bunun için Suudi Arabistan kilit öneme sahip.

Fakat Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi iki ülke arasındaki ilişkileri etkiledi. Üst düzey bir ABD yetkilisi Amerikalıların Suudilerden konsoloslukta yaşanan olaylara karşı daha ikna edici bir açıklama ve sorumluların cezalandırılmasını talep ettiğini söyledi. Pompeo Suudi yetkililerle görüşmelerinde bu konuyu da gündeme getirecek.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da bu hafta konuyu görüşmek için Türkiye'ye gitmiş, fakat Ankara'daki temasları bir gün öncesinde İsrail'de yaptığı "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" açıklamasının gölgesinde geçmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bolton'la görüşmeyi reddetmesinin ardında da bu açıklamanın olduğu öne sürülmüştü.

Öte yandan Bolton dün de ABD çekildikten sonra Suriye'deki Kürtlerin korunması için Rusya ile de görüşebileceklerini söyledi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!