45 mesleğe erken emeklilik müjdesi geldi! Bu listede siz de olabilirsiniz!

SGK tarafından verildi ve bu meslek grubu 18 meslekten 45 mesleğe kadar genişletildi. Ağır mesleklerde çalışan vatandaşların,  o meslek gruplarında icra ettikleri görev sebebi ile erken emeklilik haklarından yararlanabilirler. Peki, hangi meslekler erken emekli olacak? Detaylar haberimizde...

45 mesleğe erken emeklilik müjdesi geldi! Bu listede siz de olabilirsiniz!
45 mesleğe erken emeklilik müjdesi geldi! Bu listede siz de olabilirsiniz! Mehmet Demirbilek

Bazı meslekler insanları diğer iş kollarına göre daha fazla yıpratır. SGK bu tür işlerde çalışan insanlara ayrıcalıklı emeklilik sunuyor. Daha önce bir çok düzenleme yapılan sistemde sona gelindi. Artık bu meslekleri yapanlar daha erken emekli olabilecek. İşte SGK’dan erken emekli olabilecek meslekler.

SGK’nın belirlediği bazı mesleklerde çalışan milyonlarca kişi 3600 günden emekli olma şartları yeni düzenleme ile değişiyor. Yeni hazırlanan tasarıyla bu durum esnetiliyor ve isteyenler erken emekli olabiliyor.

Milyonları ilgilendiren müjdeli haber SGK’dan geldi. Yıpranma hakkı tanınan işçiler 2008 yılından önce elde edecekleri yıpranma hakkı ile birlikte artık 2,5 yıl daha erken emekli olabilecek.

2008 senesinden önce geçerli olan sistemde, yıpranma hakkıyla işçinin kazandığı sürenin tamamı yaş haddinden de indiriliyordu. 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir kişinin yaş haddinde de 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün (10 yıl) çalışma şartı aranıyordu.

SGK, bu konuda kolaylık sağladı. Buna göre; 3600 gün hesabında, 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 öncesi ve sonrası çalışma sürelerinin toplamı 3600 gün olanlar, 2008'den sonraki yıpranma sürelerini yaş haddinden indirip, daha erken emekli olabilecekler. Yıpranmadan yararlanan kişilere, çalıştıkları her 360 gün için 60 gün ile 180 gün arasında değişen sürelerde fiili hizmet süresi zammı veriliyor.

Süreler Yarı Yarıya Düşürüldü

Posta gazetesinin haberine göre böylece, 5 yıl yıpranma hakkı bulunanların yaş haddinde en fazla 2.5 yıl indirim yapılıyor. 52 yaşında emekli olacak kişi bu sayede 49.5 yaşında emekli olabiliyor.

SGK’dan açıklama

Konuyla ilgili SGK Daire Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; konunun gündemde olduğunu ve üzerinde çalışılıp düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi.

10 YILLIK ÇALIŞMA ŞARTI VARMI?

Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca çalışanın yıpranma hakkı var. Yıpranma hakkı, erken emekli olmayı sağlıyor. Yani yıpranma süreleri emeklilik için gerekli yaş haddinden düşülüyor. Bu meslek gruplarına yeni ilaveler yapılacağı söyleniyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!