Emeklilere müjde zam belli oldu

Son dakika ekonomi haberleri

Emeklilere müjde zam belli oldu
Emeklilere müjde zam belli oldu

İşte emekli maaşına yapılacak zam

2017'nin bitmesine sayılı günlere kala; SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin gözleri yeni yılda yapılacak maaş zamlarında. Peki, 2018 Ocak ve Temmuz emekli maaşı zam oranları ne kadar? Rakamları 9 milyonu bulan emeklinin merakla beklediği haber Resmi Gazete'den geldi. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayınlanan 2018 yılı programının sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgili başlığı altında, 2018 yılı hedeflerinin yanında SSK ve Bağ Kur emeklili aylıklarının önceki altı aylık enflasyon tahmini göre ne kadar artırılacağı bilgisine yer verildi. Bu verilere göre 2018 emekli maaş zammının ne kadar olması bekleniyor? 2018 SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisinin zamlı emekli maaşı kaç TL olacak? İşte, son dakika 2018 emekli maaş haberleri ve tüm detayları...

TEMMUZ ZAMMI NETLEŞTİ

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşında Temmuz'da enflasyon tahminlerine göre yüzde 4.02 artış olacak. Tavan maaşta artış 180 lirayı bulacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz zammı için enflasyon verilerini takibe aldı. Ocak'ta maaşları yüzde 5.69 artırılan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının oranını ise bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Zam oranı, 3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon verilerini açıklamasıyla ortaya çıkacak. Emekliler aynı ay içerisinde zamlı maaşlarını alacak.
3 Ocak 2018 tarihi itibariyle zam oranlarını bekleyen memur ve işçi emeklilerinin son durumu belli oldu. Açıklanan enflasyon farkı verileriyle beraber emekli maaş zamları karara bağlandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, geçmiş 6 aylık dönemde oluşan enflasyona göre belirleniyor. Buna göre işçi emeklileri, yeni yılın ilk altı ayı için yüzde 5.66 oranında zam alacak.

2018 MEMUR VE İŞÇİ EMEKLİ MAAŞLARI ŞU ŞEKİLDE;

-En düşük memur maaşı 2018'de 2.550 TL oldu.

-En düşük emekli memur maaşı ise 2018'de 1910 lira olarak açıklandı.

-En düşük işçi emeklisi maaşı da 2018'de 939 TL oldu (2000 sonrası) En düşük işçi emeklisi 1.545 TL oldu (2000 öncesi)

-En düşük esnaf (bağ-kur) emeklisi maaşı 1.444 TL oldu.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN ALINACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, zamlı paralarını bu ay içinde maaş ödeme günlerinde ceplerine koyacak. Devlet memurları, sözleşmeliler ve geçici personel zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. Maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alan memur emeklilerinin ise ödemeleri zamsız olarak hesaplarına yatırıldı. Yüzde 4'lük artış ve enflasyon farkıyla oluşan zam farkı, daha sonradan memur emeklilerine verilecek.

TAHMİNLER NE YÖNDEYDİ?

Ekonomistlerle gerçekleştirilen Aralık ayına ait beklenti anketinde, TÜFE beklentisi yüzde 11.74 çıkmış, cari yıl sonu TÜFE beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 10.68 olmuştu. Yani tahminler yükseldi. Yüzde 11.74'lük tahmine göre; 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.52 olacak.

Maaşlarda bu durumda 234 liraya varan artış gerçekleşecek. Halen 4 bin 240 lira olan en yüksek emekli aylığı 4 bin 474 liraya çıkacak. Halen net maaşı 2 bin lira olan emeklinin geliri ise 110 lira artacak. Bu emekli, Ocak'tan itibaren 2 bin 110 lira maaş almaya başlayacak.  Emekliler, tablomuza bakarak yeni maaşlarını öğrenebilecek. Bu arada Ocak'ta, maaşlar artacağı için, her ay hesaba yatan aylığın yüzde 4'ü-5'i oranındaki ek ödeme (vergi iadesi) de yükselecek. Ek ödeme Ocak'ta yeni maaş üzerinden hesaplanacağı için artacak.

ENFLASYON ORANI YÜZDE 5'İ AŞTI, YÜZDE 5 ZAM KESİN

2018 programı 28 Ekim'de Resmi Gazete'de ilan edilmiş ve yaklaşık zam oranları belirlenmişti. Ancak programın açıklanmasının üzerinden az bir zaman geçmesine rağmen şaşırtan enflasyon verileri durumu büyük ölçüde değiştirdi. Enflasyonda Ekim ayında 9 yılın rekoru kırıldı. Bugün açıklanan yüzde 1.49'luk enflasyonla birlikte Temmuz-Kasım enflasyona yüzde 4.97 oldu. Yasa gereği SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı geçmiş 6 aylık TÜFE enflasyonuna göre belirleniyor.


 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!