Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Hem maaş hem de prim...

Haberin Ayrıntıları İçin Tıklayınız...

Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Hem maaş hem de prim...
Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Hem maaş hem de prim...

4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde, başka bir ifadeyle İstihdam Seferberliği kapsamında hayata geçirilen ücret desteğinin uygulama detayları belli oldu. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan ücret desteğinin uygulaması ile ilgili hususları kaleme aldı. İşte Doğan'ın o yazısı...

SGK yayımladığı genelgeyle, hem maaş ve prim teşvikini hem de asgari ücret desteğini netleştirdi. 1 Şubat-30 Nisan arasında işe alınacak her bir işçinin 3 ay boyunca maaşını, primlerini devlet karşılayacak. 500 kişinin altında olan işyerleri günlük 5 lira, 500 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri 3.36 lira asgari ücret desteği alacak. Teşviklerden borcu olan işyerleri de faydalanacak.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), 2019’da asgari ücret desteğinden kimlerin, nasıl yararlanacağına yönelik esasları, yayımladığı genelgeyle açıkladı. Böylece asgari ücret desteğine yönelik tüm detaylar da netleşti. İstihdam seferberliği kapsamında işverenlerin, nisan ayı sonuna kadar yaratacağı fazladan istihdam için üç ay boyunca çalışanın ücreti ile prim ve vergilerini devlet ödüyor; üç ayın sonrasında da devlet, çalışanın prim ve vergilerini ödemeye devam ediyor. SGK, yayımladığı genelgeyle bu destekten kimlerin yararlanacağını da belirledi.

Önce, asgari ücret desteğinden başlayalım. 2016 yılında başlayan, 2017’de devam eden, 2018 yılında ise 9 ay uygulanan asgari ücret desteği, istihdam seferberliği kapsamında bu sene de devam edecek ve 12 ay uygulanacak. İşte, SGK, geçen hafa yayımladığı genelge ile asgari ücret desteğinin kapsamını netleştirdi. Buna göre; 500’den az işçi çalıştıran işyerleri ile 500 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerine göre destek miktarı da farklı olacak. Önce, asgari ücret desteğinden yararlanma kriterlerini madde madde anlatayım:

BORCU OLANA DA VAR

- 2018 yılında en az sigortalı istihdam edilen aydan daha düşük olmaması gerekiyor. Örneğin, geçen senenin herhangi bir ayında SGK’ya en düşük 10 kişi bildirim yapılmışsa destekten yararlanmak için 10 kişinin üzerine çıkılması gerekiyor.

- 2019 öncesinde kurulan işyerleri prim borcu olsa bile asgari ücret desteğinden yararlanabileceği gibi prim borçlarının ödenmiş olma şartı da aranmıyor.

- 2018 yılında kurulmuş ancak geçen yıl hiç işçi çalıştırmamış işyerleri ile 2019 yılında kurulmuş işyerlerinin geçmişe yönelik prim borcu olması halinde asgari ücret desteğinden yararlanamayacak. Borcun yapılandırılıp, taksitlendirilmesi halinde destekten yararlanılabilecek.

- Kaçak sigortalı çalıştıran, çalıştırdığı sigortalının primini eksik bildiren, bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmayan işverenler ise destekten yararlanamayacak. Yararlansa bile destek tutarı gecikme zammı ve cezası ile birlikte geri alınacak.

Peki, 2019 yılı asgari ücret desteği tutarı ne kadar? Uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan sigortalı sayısı 500 kişinin altında olan işyerleri için günlük 5 lira; 500 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde ise günlük 3.36 lira. Bu da şu anlama geliyor; 500 kişinin altında işçi çalıştıran işyerleri her bir iş için 150 lira; 500 ve üzeri işçi çalıştıran işverenler ise 100,8 lira asgari ücret desteğinden yararlanacak. Örneğin, 300 kişi çalıştıran bir işveren, aylık 45 bin TL, yıllık da 540 bin TL asgari ücret desteği alacak.

KİMLER YARARLANACAK?

SGK yayımladığı genelgede, hem prim hem de maaş desteğinin detaylarını da netleştirdi. Buna göre, işverenlerin, 1 Şubat ila 30 Nisan arasında alacakları her bir işçi için 3 ay boyunca vergi ve sosyal güvenlik primlerinin yanı sıra prim ödeme gün sayısının 67,36 lira ile çarpımı sonucu –ki, aylık 2.020,08 lira ediyor- bulunacak tutar, İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. Kalan 9 ayda da işçinin sigorta ve primleri yine devlet tarafından karşılanacak. İşverene sağlanacak ücret desteği işverenin, SGK’ya olan borçlarından mahsup edilecek. Teşvikten yararlanmanın belli şartları var. İşveren, teşvik kapsamında yeni işe alacağı işçiyi haklı nedenlerle feshi hariç, 9 ay boyunca işten çıkaramayacak. Çalışan açısında ise, İş Kur’a kayıtlı işsiz olması ve işe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam 10 günden fazla sigortalı olmaması gerekiyor.

EVDE ÇALIŞANA DA DESTEK VERİLECEK

EV hizmetlerinde çalışanların da asgari ücret desteğinden yararlanmasının şartları belirlendi. Çalışanların sigortalılıkları ise bir ay içinde 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışma süresine göre farklılık gösteriyor. Ocak 2019’dan önce, 2018’de beyan edilen prime esas günlük kazanç tutarının 102 lira altında olması halinde, işverenler 2019’da da asgari ücret desteğinden faydalanacak. Yeni genelgeye göre de geçmişte prim borcu olanlar işverenler de bu destekten yararlanacak.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!