SGK’nın yayınladığı mevzuata göre belirlenen bazı hastalıklar, çalışan vatandaşların iş gücünü düşürüyor. İş gücü yüzde 60 oranında düşen kişiler; erkenden emekli olacaklar. Türkiye’de emeklilik konusunda en sık yaşanılan sorunların başında ise; erken emeklilik sorunları geliyor. SGK ve Sosyal Güvenlik Uzmanları bu konu hakkında vatandaşları bilgilendiriyor.
Hangi Hastalıklar Erken Emeklilik Nedeni?
SGK, çalışmayan ve çalışan tüm vatandaşların emeklilik ve sağlık yaşlarının belirlenmesinde rol oynayan şartları ve emekli olmaları için gereken kriterlerin neler olduğunu belirleyen bir kurumdur. İş hastalıkları, emeklilik ve çalışma yaşantısı konusunda oldukça önemli bir kriterdir. Doğuştan bazı hastalıkları ve rahatsızlıkları olan kişiler; diğer çalışan vatandaşlara nazaran çok daha az çalışarak erkenden emekli olma şansına sahiptirler.
Farklı bir nedenden ya da çalışırken hastalanan kişiler; hastalıklarını belgeledikleri takdirde erkenden emekli olabilirler. Son zamanlarda artış gösteren ve erken emeklilik nedenlerinden birisi olan hastalık ise; şeker hastalığı, yani diyabettir.
Şeker Hastalığı Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
Şeker hastası ya da diğer adıyla diyabet hastası olan vatandaşların erken emeklilik hakkına sahip olabilmeleri için; dikkat etmeleri gereken en önemli husus, SGK kapsamında olduktan sonra hasta olmalarıdır. Hastanın emekli olabilmesi için çalışma gücünün yüzde 60 oranlarında ya da daha fazla azalması ve geçmişinde 5 yıl 1.800 gün boyunca prim ödemesi gerekiyor. Ayrıca hastalık için alınan rapor; SGK kurumu tarafından onaylanmış bir hastaneden alınmış olmalıdır. Buna ek olarak; uzman heyet tarafından da “çalışma gücünü %60 ve daha fazlasını kaybetmiştir” ibaresinin yer alması gerekmekte.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınladığı yönetmelikte, bu konu ile alakalı bir takım şartlar ve maddeler yer alıyor. Şeker hastalığına (diyabet) sahip olan kişilerin vücutlarında üç organında hasar oluşmuş olması ve raporlanması; emeklilik için en önemli şartlardan birisi.
Hastalık – Malulen Emeklilik İçin Gereken Tüm Şartlar;
- İş gücünün heyet raporu ile yüzde 60’a kadar kaybedildiğini belgelemek
- Hastalıktan ötürü en az üç organın hasar görmesi ve bunun belgelenebilmesi
- 5 yıl sigorta süresinin bulunması ya da 1.800 gün primi ödenmiş olması
- Bakıma muhtaç ve raporları alınmış ise, 5 yıl – 1.800 gün prim şartı bulunmuyor.