Emekli, Memur, SGK, Bağkur herkesi ilgilendiriyor! EYT’ye takılan kaç yaşında emekli olur?

Memur olarak çalışan kişilerin emekliliğinin kaç gün üzerinden hesaplandığı sorusunun cevabı geldi. Memurluktan kendi isteğiyle ayrılan kişiler ikramiye alabiliyorlar mı? Erken yaşta emeklilik kaç yaşında oluyor? Bütün soruların cevaplarını bu haberimizde derledik.

Emekli, Memur, SGK, Bağkur herkesi ilgilendiriyor! EYT’ye takılan kaç yaşında emekli olur?
Emekli, Memur, SGK, Bağkur herkesi ilgilendiriyor! EYT’ye takılan kaç yaşında emekli olur? Mehmet Demirbilek

Yıllardır esnaflıkla uğraşan ve bağ-kur'unu yatıran bir kişinin dükkanı kapanırsa maaş alabilir mi? Küçük esnaflar için henüz bir düzenleme gelmemekle birlikte 2021 yılında Ahilik Sandığı kanuna girecektir. 2021 yılından sonra kapanan dükkanları olan esnaflar devletten işsizlik ödeneği adı altında bir ücret alacaklar. 2020 yılında dükkanı kapanan kişiler şimdilik ancak kredi desteği alabiliyor.

İş görememezlik raporu süresi dolan kişiler ne yapmalıdır?

Sürekli rahatsızlığı bulunan ve raporları 1 Mart itibarıyla dolan kişilerin süreleri uzatılmıştır. Yeni bir duyuru yapılıncaya dek hala raporlu olarak sayılacaklardır. İş görememezlik raporlarına sahip kişiler her ay 8 ve 14 tarihleri arasında ödemelerini alacaklardır.

Askerlik ödemesini eski zamanlarda maaş kesintisi ile yapan kişiler yaş şartını tamamlarsa ne olur? SGK’ya gidiliyor ve belge bulunmuyorsa bu kişi ne yapmalıdır? Bu tür ödemeler tamamen SGK sorumluluğu altındadır. Bu duruma örnek olarak sigorta girişi gerçekleştirilmiş ve prim ödemeleri henüz gerçekleştirilmemiş insanlar da yer alır. Bu konu ile alakalı olarak bir dava açılabilir. Dava sonucu kişi ödemelerini saydırabilir ve emekliliğine bunu yansıtabilir.

9/09/1999 gününden sonra sigortası başlayan kişilerin emekli olma şartı 60 yaştır. 7000 iş gününü doldurmayan kişiler emekli olamaz. Bununla alakalı olarak 7000 iş günü sigorta yatırılırsa bu kişiler emekli olabileceklerdir.

17 Kasım 1968 doğumlu bir kişinin sigorta başlangıcı 6 Haziran 2000 olsun. Bu kişinin son sigorta yatım tarihi 1 Ocak 2019 ise emekliliği ne zamandır? Bu kişiler de 7000 iş günü sigorta yatırımına dahildir. Bu kişi askerlik borçlanmasına dahilse bu gün 5975 olarak değişkenlik gösterir. Askerlik borçlanma süresi 9 aylık bir süredir.

3 Temmuz 1970 doğumlu bir kişinin 6000 yatırılmış günü varsa bu hakları kapsar mı? Meclise göre bu kişilerin işsizliği şart koşulur. İşsiz olan kişiler günlük olarak bedel alırlar. Bu bedel 39,24 TL olarak belirlenmiştir. Kişi bağlı bulunduğu kaymakamlık ya da belediyeye giderek bu yardımlara başvurabilir.

Nisan 1974 doğumlu bir kişinin sigorta başlangıcı 1992 yılında ise hem bağkur hem de SSK üzerinden hesaplaması nasıl olur? Bu kişi 53 yaş için olan emeklilik yasalarına dahildir. 5600 iş günü sigorta yatırımı ile emekli olabilirler. Bu süreyi çalıştıkları günlerden düşerek kalanı isterlerse çalışarak ya da ödeme yaparak emekli olabilirler.

20 yıl süresince SSK’ya dahil olarak çalışan 1973 doğumlu birisi kaç yaşında emekli olabilir? Sigorta başlangıç tarihi 1988 olanlar için geçerli bir durum.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!