Çalışan vatandaşların en çok merak ettikleri ve bunun üzerine de araştırdıkları konular ne zaman emekli olacakları ve erken emekli olma şartları nelerdir gibi konulardır. Bunun üzerine emekli olabilmek adına gün sayan çalışanlar SGK’nın emeklilik sorgulama hizmetleri ile hangi yaşta ve hangi yılda emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler. Bu noktada emeklilik yaşının nasıl hesaplanacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Emeklilik şartları ve emeklilik yaşı gibi konular bu noktada en önemlileri olarak görülüyor. Çalışanlar belirlenen yaşı dolduramadıklarında emekli olamıyorlar ve yaşını doldurmayı beklemek zorunda kalıyorlar. Bu noktada emeklilik yaşı da sigorta gününün başlangıç tarihine göre değişiklikler göstermektedir.
Erken Emekli Olma Şartları
Birçok çalışan vatandaş ne zaman emekli olabileceklerini merak etmektedir. Bu noktada bazı vatandaşlar erken emekli olma şartları nelerdir ve emeklilik yaşı nasıl hesaplanır gibi konuları merak etmektedir. İşte erken emekli olma şartları..
Üç Doğuma Kadar
Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması primlerin eksik çıkması durumunda ilk akla gelen konular. Bu konular gündeme geldiği zaman vatandaşlar hem yaştan hem de primden kazanabilmektedirler. Sigorta başlangıcından sonra yapılmış olan üç doğuma kadar doğumlar 6 yıl kazandırıyor. Yine ilk sigorta yaptırılmasından önde yapılan askerlik de borçlanılan gün kadar işe giriş tarihini geciktirmesinden dolayı prim ve emeklilik yaşı azalıyor.
Sigortanın Yatmaması
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu verilere göre 100 çalışandan bir tanesi kayıt dışı çalışmaktadır. Yani bunun anlamı ülkede 10 milyon kişi sigortasız bir şekilde çalışmaktadır. Bu notada yasa, primi eksik yatan kişilere ya da sigortanın yatmaması durumunda hizmet tespit davası açma hakkı sunuyor. Bu yol sayesinde binlerce kişinin emeklilikleri daha erken yaşlara geçmiş bulunuyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ise çalışanın sigortasız olarak çalışarak geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açmalıdır. Eğer çalışan kişi ölmüşse de hak sabini olan kişiler yetim maaşı için bu davayı açabiliyorlar.
Borçlanma İmkânı
Sigortalı olarak çalışırken çalışmaktan uzak kalınan zamanların bir kısmını borçlanarak geri kazanmak da mümkündür. Bu noktada borçlanma imlanı bazı durumlarda şu şekildedir. Memurlar daha önceden ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanarak emeklilik hizmetinden saydırabilmektedirler. Yine sigortalı olmaksızın avukatlık için stajını yapan kimseler de normal staj sürelerini bu borçlanma kapsamında kullanabilmektedirler.
Engelli Çocuk Olması
Eğer emekli olmak isteyen çalışanların engelli bir çocukları varsa ve sürekli olarak bakıma muhtaçsa SGK’ya başvuruda bulunarak erken emekli olabilmektedirler. Bu noktada engelli çocuğu olan annelerin çalışma günleri 1.25 olacak şekilde hesaplanmaktadır.
Emeklilik Yaş Şartı 65 Oluyor
Emeklilik yaşı yine kademeli olarak daha da yükseltiliyor ve böylelikle de emeklilik yaş şartı 65 oluyor. 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Salık Sigortası Kanunu 2008 yılında çıkartılırken bir önceki kanunda yer alan kadınlarda 58 ve erkeklerde de 60 olan emekli yaşı da korunmakla birlikte 2048 yılına kadar kademeli olacak bir biçimde yükseltilerek 65’e çıkarıldı. 2036 yılından itibaren emekli olabilme yaşı kademeli olarak yükseltilecek. Böylelikle de emeklilik yaşı hem kadınlarda hem de erkeklerde 65 yaş olacak.
Emeklilik Sorgulama
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işbirliği ile çalışanlar e-Devlet kapsı üzerinden emeklilik sorgulama yapabilmektedirler. Çalışanlar hesaplama yapmak için karşılarına çıkan alanlara giriş yaparak girecekleri bilgiler ile ne zaman emekli olabileceklerini öğrenebilmektedirler.
Emeklilik sorgulamak için kişiler T.C kimlik numaralarını ve e-Devlet şifrelerini sisteme girdikleri zaman sistemin kendilerinden istedikleri bilgileri doğru bir şekilde yazmaları gerekir. Bütün bu aşamaları eksiksiz bir şekilde yazmaları halinde emeklilik hakkı elde etmek için gereken koşullar karşılarına çıkmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sigortalılık süresi, işveren tarafından ödenen primler ve yaş faktörleri değerlendirilerek emeklilik zamanı belirleniyor. Emeklilik için bu noktada üç farklı şart gerekiyor. Bu şartlar şu şekildedir.
- Sigortalılık süresinin tamamlanmış olması. Bu noktada sigorta başlangıç tarihi oldukça önemi. Kadınlar ve erkekler için bu süre değişiyor.
- Belirli bir süre Sosyal Güvenlik Kurumu’na gereken primin ödenmiş olması gerekiyor.
- Kadın çalışanlara ve erkek çalışanlara göre emeklilik yaşı değişiyor. Bu yaşın tamamlanmaması durumunda kişiler emekli olamıyor.
Bu üç şartın doldurulmuş olması durumunda kişiler emekli olabiliyorlar. Bu süre içerisinde primlerin ödenmiş olması ve gerekli emeklilik yaşı doldurulmuş olması ile birlikte kişiler emekli olabilirler. Ancak şartlardan bir tanesinin bile sağlanmaması durumunda kişiler bu şart sağlanmadan emekli olamıyorlar.
Kaynak : Nutuk.com.tr