Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? Bekçilerin yetkileri nelerdir?

Görevlendirildikleri bölgelerin güveliğini sağlamak amacıyla görevli olan bekçilerin kimlik sorma yetkileri olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Bekçilerin görevleri arasında kimlik sorma yetkilerinin de bulunduğu açıklanan 18 maddelik görevler listesinde belirtilmiştir. İşte sokakların ve mahallelerin daha güvenli olmasını sağlayan bekçilerin görevleri şu şekildedir:

Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? Bekçilerin yetkileri nelerdir?
Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı? Bekçilerin yetkileri nelerdir? Mehmet Demirbilek

Görevlendirildikleri bölgelerin güveliğini sağlamak amacıyla görevli olan bekçilerin kimlik sorma yetkileri olduğu Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. 2020 yılı itibariyle toplamda 21 bin 349 bekçinin görev yaptığı bilinmektedir. Yıl içerisinde sayının 30 bine ulaşacağı açıklamaları yine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.

Bekçilerin göreve gelmesiyle birlikte büyük şehirlerde hırsızlık olaylarının büyük ölçüde azaldığı ve artık parklar ile bahçelerin daha güvenilir bir hale geldiği de yapılan açıklamalarda belirtilmiştir. Bu kapsamda bekçi olmak isteyen adayların başvurularını Polis Akademisi Başkanlığına yapmaları gerekmektedir.

Bekçilerin Görevleri Nelerdir?

Çarşı ve mahalle bekçileriyle sokakların artık daha güvenli olması bekçilerin görevleri ile sağlanmaktadır. Bekçilerin görevleri arasında kimlik sorma yetkilerinin de bulunduğu açıklanan 18 maddelik görevler listesinde belirtilmiştir. İşte sokakların ve mahallelerin daha güvenli olmasını sağlayan bekçilerin görevleri şu şekildedir:

  • Görev saatlerinde görevlendirildikleri bölgelerde devriye yapmak
  • Afet ve tehlike durumlarında genel kolluğa bildirmek ve görevliler geçene kadar önleyici tedbirler almak
  • Konut, iş yeri ve araçlar gibi mal sahiplerinin mallarını koruması konusunda noksan olan eksikleri tamamlatmak
  • Trafiğe engel olan taşıtların ve diğer engellerin kaldırılmasını sağlamak
  • Görev saatleri içerisinde vakıf oldukları şüpheli durumları genel kolluğa bildirmek
  • Vatandaşların rahatını bozanları ve başkalarını rahatsız edenleri engellemek
  • Kamu düzenini bozan yürüyüş ve gösteri gibi olaylar karşısında genel kolluk kuvvetleri gelene kadar önlem almak.
  • Mahalle sakinlerini etkileyen arıza gibi durumlarda ilgili genel kolluk birimleri gelene kadar önlem almak.
  • Görev sürelerinde bulundukları yerlerde fuhuş ve uyuşturucu gibi suçları fark etmeleri halinde gerekli genel kolluk birimlerine iletmek.
  • Halkın can, mal ve ırzına yönelik olacak tehditleri ve saldırıları önlemek ve yine genel kolluk birimleri gelene kadar tedbir almak.

Bekçilerde Kimlik Sorma Yetkisi

Bekçilerde kimlik sorma yetkisi son dönemlerde en çok merak edilen konulardan birisi haline geldi. Bu konuyu bazı vatandaşlar onaylarken bazıları da onaylamıyorlardı Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından net bir açıklama geldi ve bekçilerin kimlik sormaya yetkisi olduğu açıkça ifade edildi. Bu kapsamda bekçilere verilen yetkiler mahalle bekçileri kanun teklifinin yedinci maddesinde açıklandı. Bu maddede belirtilenlere göre mahalle bekçilerinin yetkileri şu şekildedir:

  • Bir suçun işlenmesini önlemek adına kişiler durdurulabilir. Suç işlenmelerinin ardından kaçan faillerin yakalanması için durdurulabilir. Hakkında yakalanma emri olan kişileri tespit etmek amacıyla kişiler durdurulabilir. Kişilerin hayatı gibi konularda mevcut tehlikeyi önlemek adına kişiler durdurulabilir.
  • Bekçilerin durdurma yetkilerini kullanabilmeleri için makul bir sebeplerinin olması gerekir. Bekçilerin bekçi kimliğini gösterecek ve nedenlerini belirterek kişileri gerektiği zaman durdurmaları gerekir. Durdurdukları kişilerin kimliklerini ya da bulundurması gereken diğer belgeleri göstermesini isteyebilir. Kimliğini ya da istenilen belgeleri göstermeyen kişiler tutularak genel kolluk birimlerine teslim edilebilir.

Bekçi Maaşları ve Çalışma Saatleri

Bekçi maaşları enflasyon oranının atması ile birlikte artmıştır. Lise mezunu olan bekçilerin maaşları 4.527 TL ve lisans mezunu olan bekçilerin maaşları ise 4534 TL’dir. Emniyet Müdürlüğüne balı olarak görev yapan bekçilerin haftalık olarak 40 saat çalışma süreleri sabah 7 akşam 7 olacak şekildedir.

www.nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!