4/D'li Taşeron işçinin TİS zammı ne oldu? Taşerona yüzdelik dilim, tayin hakkı, enflasyon zammı!

950 bin kişi üzerinde yer alan 4/D li işçi ve taşeronlar için yapılacak durumlar adına herkesin kulağı TİS üzerinde. Tayin hakları, yüzdelik dilimler ve enflasyon zamları neler olacak, belli oldu mu? İkramiye noktasında bayram öncesinde yapılan 75 TL ödemenin üzerinden yapılan kesintilerden sonra kalan kısım 53 TL civarında seyir gösteriyor. Merak edilen her şey haberin devamında...

4/D'li Taşeron işçinin TİS zammı ne oldu? Taşerona yüzdelik dilim, tayin hakkı, enflasyon zammı!
4/D'li Taşeron işçinin TİS zammı ne oldu? Taşerona yüzdelik dilim, tayin hakkı, enflasyon zammı! Mehmet Demirbilek

950 bin kişi üzerinde yer alan 4/D li işçi ve taşeronlar için yapılacak durumlar adına herkesin kulağı TİS üzerinde. Tayin hakları, yüzdelik dilimler ve enflasyon zamları neler olacak, belli oldu mu? İkramiye noktasında bayram öncesinde yapılan 75 TL ödemenin üzerinden yapılan kesintilerden sonra kalan kısım 53 TL civarında seyir gösteriyor.

4/D li İşçiler İçin Zam Oranında Enflasyonun Etkileri

Geçtiğimiz 2018 yılından bu zamana kadar YHK ve TİS'e bağlı olarak yer alan yüzde sekiz oranındaki maaş zammına sahip olan işçiler enflasyon oranında belirli bir kayıp ile yüz yüze. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre 2020 yılı TÜFE tahminleri beklentisi 9.98 olurken 2021 yılı sonu enflasyonu ise 9.51 olarak yer alıyor. 2022 yılı için 8.52lik bir beklenti var.

Beklenen Enflasyona Göre Zam Nasıl Olacak?

Yeni Ekonomi Planı içerisinde durum artık eski enflasyona göre değil TİS görüşmelerine bağlı olarak karar verilmişti. Bu duruma bakılacak olur ise Belediyede yer alan ve 4/Dli olarak yer alan işçilere 2021 yılında beklenen zam 9.51lik dilim ile hesaplanacak. 2023 zammı için ise beklenen durum TÜFE'ye göre yapılan hesaplamada 8.52 oranında olacak.

Erteleme Duyurusu Ne Oldu?

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yapılan duyuruya göre korona durumlarından dolayı sözleşme görüşmeleri ertelenmişti. Bu durum toplu sözleşmeler adına Temmuz ayında da olmayacak. Eğer 3 aylık olacak erteleme daha olmazsa işçiler Ağustos ayı içerisinde 31 Ekim 2020 tarihi ile TİS görüşmelerine dahil olacak.

Yüzdelik Dilimde Gereken Düzenleme

Yüzdelik dilim ile maaşlarda zam almak için açılan dava ve davalardan sonra işçiler adına alınan kararlar yer alıyor. Bu kararlar ile işçilerin sendikasında yer alan tüm çalışanlar adına dava hazırlandığı da yer alıyor. Çalışma Bakanlığı tarafından gelecek duyuruyu herkes bekliyor.

Taşeronlar İçin Merak Edilen Tayin Hakkı

2020 görüşmelerine dahil olacak tüm işçiler mali konulara ek bir de sosyal hakları talep edecek. Bu noktada yapılması beklenen tayin hakkı da görüşmelerde yerini alacak.

Yapılması Beklenen Mahkeme Kararları

Yüzde onluk zam dilimi: Taşeron işçiler için  2020 yılı içerisindeki enflasyon oranı hedefin yüzde 1.5 refah payı ile

Yüzde on ikilik zam dilimi; 2019 yılında olan enflasyon oranları

Yüzde on beşlik zam dilimi; 2020 yılının sonunda bakılan enflasyon oranının fazla çıkması durumunda olacağı yer alıyor.

Yüzde on yedi buçukluk zam dilimi; Yüzde dört oranındaki yer alacak zamların telafisi için olacağı iddialar arasında.

Tediye Ve Bayram İkramiyesi

Bayramdan önce 2020 yılı zamları ile kişi başı 75 TL ödeme yapılıyor. Bu ödemelerden yapılan kesintiler de çıkarıldığı an gelen durum 53 TL seviyesinde oluyor. İkramiye artması konusu da TİS de görüşmeler arasında yer alıyor.

www.nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!