Bunları yaparak 2 emekli maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü herkes bilmiyor…

Hali hazırda mevcut sistemimizde, vefat eden kişilerin emekli maaşları yakınlarına bağlanıyor. SGK, emekli maaşları ile alakalı önemli detayları barındırıyor.

Bunları yaparak 2 emekli maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü herkes bilmiyor…
Bunları yaparak 2 emekli maaşı birden alabilirsiniz! Bu formülü herkes bilmiyor… Mehmet Demirbilek

Çok sayıda vatandaş ikinci bir emekli aylığı alabiliyorken, hâlâ bu şekilde bir hakkı olduğunu bilmeyen bir kesimde bulunuyor. Peki, kimler ikinci bir emekli maaşı alabilir? Bu haktan yararlanabilmek için hangi şartları yerine getirmek gerekir?

İkinci Emekli Aylığı Alabilirsiniz!

Hayatını kaybeden emekli vatandaşların, yakınlarına emekli maaşı bağlanabiliyor fakat bu maaştan faydalanabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor.

Herhangi emekli aylığı alan ya da sigortalı olarak bir yerde çalışanlar, vefat eden yakınlarından emekli aylığı alamıyorlar. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ise eşlerinden ve baba – annelerinden emekli aylığı alabilirler.

İki Emekli Maaşını Almak için Ne Yapmak Gerekiyor?

4A, 4B ya da 4C sigortasına tabi olan ve vefat etmiş eşinden dul maaşı alan emekliler çift maaş hakkında yararlanabiliyorlar. Kız çocukları kaç yaşında olursa olsun; bekâr, dul ya da boşanmış, çalışmıyor ve kendi sigortalılıklarından dolayı aylık alamıyorlarsa anne ya da babanın vefatından sonra yetim maaşı alabiliyorlar. Bazı durumlarda ise 3 maaş alınma şansı vardır. Bu durum ise, örneğin; eşinin vefatının ardından dul maaşı alan kadın emekli, emekli sandığından emekli olan babasının vefatından sonra yetim aylığı alabilir.

Baba ile annenin ölümü sonrasında bağlanacak aylıklardan biri Emekli Sandığı kapsamında ise kız çocuklarına her iki maaşta bağlanabilecektir. Erkek çocukları için ise durum şöyle olacaktır. Öğrenim görmeyen erkek çocukları 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri durumunda ise 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri durumunda da 25 yaşını doldurana kadar veriliyor. Erkek çocukları için 25 yaşından sonra ölüm aylığı bitiyor.

Anne Baba Ölüm Tarihi 30 Eylül 2008’den Önceyse Ne Olacak?

Anne ile babanın ölüm tarihi 30 Eylül 2008’den önce ise; her ikisinin de SSK’lı olması durumunda yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır, her ikisi Bağ-Kur’luysa yüksek maaşı tamamı, düşük maaşın ise yarısı ödenir. Anne ve babanın her ikisi de Emekli Sandığı’na tabi ise yüksek olan maaş hangisi ise o bağlanır.

Kaynak : Nutuk

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!