Çalışma hayatında aktif rol olan kişiler emeklilikte nasıl haklar elde edilebileceğini araştırıyor. Bu konunun detayları açıklandı ve 6 yıl erken emeklilik hakkına sizler de sahip olabilirsiniz. Doğum borçlanması erken emekliliği sağlayan en önemli kriter olurken erken emekliliği sağlayan diğer kriterler tek tek belirlendi. İşte erken emeklilik sağlayan ve merak edilen o kriterler…
haberzamani.net haberine göre erken emeklilik sağlayan kriterlerle 6 yıl daha erken emekli olabilirsiniz. Staj sigortası, kadınlarda doğum, erkeklerde askerlik gibi pek çok etken sayesinde borçlanma yaparak daha erken emekli olabilirsiniz. İşte bu konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar…
Türkiye'de kadın istihdamı için hükümet tarafından büyük bir destek oluşturuluyor. Kadınların gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kendilerine istihdam konusunda şanslı hissetmelerini sağlayacak pek çok uygulama yerine getiriliyor. Bu faktörler arasından biride doğum borçlanmaktır. Doğum sebebiyle çalışmaya ara veren kadınlar yeniden çalışma hayatına döndüklerinde veya çalışma hayatına geri dönemediklerinde çalışmaya ara verdikleri dönem için 2 yıl borçlanma yapabiliyorlar. Bu da kadınlara 3 çocuk için 6 yıl erken emeklilik imkanı sağlıyor. ücretsiz doğum ya da analık izni olarak bilinen bu süreler doğum tarihinden sonra boşa geçen zaman dilimi hesaplanarak bu kısmı için doğum borçlanması yapılabilmektedir.
Doğum borçlanması talebi için esnaf, memur ve işçi statüsündeki tüm kadınlar taleplerini SGK’ya bildirmektedirler ve bu işlem şu şekilde gerçekleştiriliyor;
- Doğum borçlanması talebinde bulunmak isteyen 4A kapsamındaki kadınlar kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim bildirmiş olmak,
- 4B yani Bağ-Kur kapsamındaki kadınlar prim ödenmiş olup olmadığına bakılmaksızın tescil edilmiş ve prim tahakkuk etmiş olmak
- 4C kapsamındakiler ise tescil edilmiş olmak bu borçlanmadan yararlanmayı sağlayan durumlardır.
Staj Sigortası Doğum Borçlanması İçin Geçerli Mi?
Yer alan haberlere ve konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre doğum borçlanması normalde kişinin sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonra yapılan doğumlar için geçerli sayılıyor. Ancak ilk defa sigortalılığı kısa vadeli sigorta kollarına tabi olarak bildirilmiş kadınlar daha uzun vadeli sigortaya sahibi olup çalışmaya başladıkları takdirde iki tarihi arasında doğan çocuklar için doğum borçlanması yapma hakkı elde edebiliyorlar. Yani kısa vade sigorta ile kastedilen meslek hastalığı veya iş kazası hastalığı sigortasıdır. Öğrencilik döneminde staj sigortası yaptıranlar da bu dönemden yararlanabiliyorlar ve staj sigortası yapıldıktan sonra doğum yapan kadınlar bu dönem için borçlanma yapabiliyorlar.
Erken Emeklilik Yaşı İçin 1 Günlük Doğum Borçlanması da Önem Taşıyor!
Staj sigortası ile tam olarak çalışmaya başlanılan tarihi arasında doğan çocuk için doğum borçlanması hakkı bulunmaktadır. Sigorta başlangıç tarihi borçlanması yapılan süre oranında geriye çekilmektedir. Örneğin 1990 yılı içinde 1 ay staj yapan biri 24 Mayıs 1994 yılında çalışmaya başladığında bu iki tarih arasında doğan çocuk için 720 gün kadar doğum borçlanması hakkı elde edebilir. Emeklilik için prim yetersiz olduğu takdirde sigortalı kadınlar bu sürenin tamamını borçlanma hakkına sahip oluyor. Staj sigortası yapılan kadınlar prim eksiği olmasına rağmen borçlanma yaptıklarında emeklilik yaşını öne çekebilmektedirler.
Örneğin kadın sigortalılar yalnızca bir gün borçlanma yaptıklarında sigorta başlangıç tarihleri 23 Mayıs 1994 yılına çekileceği için emeklilik yaşı da otomatikman 51'den 50'ye düşmektedir. 720 günü tamamını borçlanan için ise emeklilik yaşı 49'a kadar geriler.
Birden Fazla Çocuk Olduğu Takdirde Hangisi İçin Borçlanma Yapılmalı?
1999 yılı öncesinde çalışmaya başlamış çalışanların emekli aylığı bağlanmasında 2000 öncesi, 2000 - 2008 tarihleri arası ve 2008 sonrası çalışmaya başlayanlar için ayrı ayrı hesaplama yapılmaktadır. En avantajlı dönem 2000 öncesinde sigortalılık başlatılan dönemdir ve bunu daha sonra 2000 ve 2008 dönemi izlemektedir.
Birden fazla çocuğu olan ve borçlanma hakkı bulunan kadınlar tercih ettikleri doğumu veya en fazla borçlanma gereği duyulduğu süreye göre borçlanma yapabilirler. Örneğin 1992 yılında sigortalı olan bir kadın 1995 yılında birinci, 2001 ve 2009 yıllarında üç çocuk için borçlanma hakkına sahip olabilir. Bunlardan yalnızca biri için borçlanma yapması yeterli oluyorsa 1995 yılında doğmuş olan çocuk için borçlanma yapmalıdır. Çünkü 2000 öncesinde prim gününün artması daha yüksek emekli maaşı alabilmesi için etken olacaktır. Doğum borçlanması için dilekçe verilirken hangi çocuk için borçlanma yapılmasını talep ettiğini de dilekçede belirtmek zorundadır.
Evlatlık Alınan Çocuk İçin Doğum Borçlanması Yapılabilir Mi?
Doğum için borçlanma yapma hakkı 2 yaşından küçük çocuğu olan ve eşi ile birlikte ya da ayrı olarak evlat edinmiş olan kadınlara sağlanan bir haktır. Evlat edinilen çocuk için bu borçlanma hakkından yararlanmak isteyen kadınlar evlat edinmeye ilişkin kesinleşmiş olan karar kapsamında Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile imzalanmış evlat edinme öncesi geçici bakım belgesini iletmelidir. Bu sözleşmenin onay tarihi sayesinde çocuğun 2 yaşını doldurduğu tarihi arasındaki süre borçlanma yapılır.
Örneğin çocuk 2 aylık iken evlat edinilmiş ise 22 aylık doğum borçlanması mümkün olur.
Borçlanmada Maliyetler Nedir?
2020 yılında doğum borçlanması yapanlar bir gün karşılığında 31.39 TL ile 235.44 TL arası prim ödemesi yapmak zorundadır. En düşük tutardan borçlanma yapıldığı varsayılarak ödenmesi gereken tutarlar şöyle belirlenmiştir;
- Bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması yapacaklar 22 bin 600 TL
- İki çocuk için 1440 gün doğum borçlanması yapacaklar için 45 bin 200 TL
- Üç çocuk için 2160 gün doğum borçlanması yapacaklar için 67 bin 800 TL olarak belirlenmiştir.