TÜED Görüşmelere başladı: En düşük emekli aylığı 824 TL zam ile yükselecek!

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için adeta 2020 yılı gelir patlaması olmuştu. Son zamanlar içerisinde emekli maaşlarına verilen ücret artışların yanı sıra maaşlara getirilen ikramiyeler de artış gösterdi. Emekli maaşları için yeni bir teklif de geldi. Beklenen düzenleme hayata geçerse TÜED tarafından gelen kapsam ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en azından asgari ücret düzeyi ile zam talebi geldi.

TÜED Görüşmelere başladı: En düşük emekli aylığı 824 TL zam ile yükselecek!
TÜED Görüşmelere başladı: En düşük emekli aylığı 824 TL zam ile yükselecek! Mehmet Demirbilek

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için adeta 2020 yılı gelir patlaması olmuştu. Son zamanlar içerisinde emekli maaşlarına verilen ücret artışların yanı sıra maaşlara getirilen ikramiyeler de artış gösterdi. Emekli maaşları için yeni bir teklif de geldi. Beklenen düzenleme hayata geçerse TÜED tarafından gelen kapsam ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en azından asgari ücret düzeyi ile zam talebi geldi.

Gelen talebin gerçekleşmesi durumlarında en düşük emekli maaşlarına gelen zam 824 TL olacak ve 2324 TL olması sağlanacak. Dul ve yetim maaşlarının da bu şekilde düzenlenmesi talebi geldi.

Eğer şuan en düşük maaş 1500 TL ye beklenen zam gelirse 824 TL artış ile 2324 TL olması gözlenecek. Bir yandan pandemi dönemlerinde düzenlemeye gidilen en düşük emekli maaşları da 1500 TL ödemesi ön planda yer almaya başladı. 

Emekli maaşlarında asgari ücret sınırları...

Emekli maaşlarına son dönemlerde iki farklı düzenleme geldi. En düşük emekli maaşı her ne kadar geçtiğimiz yıllarda 1000 TL olsa bile gelen korona salgınından dolayı 1500 TL olması sağlanmıştı.

TÜED yeni yapmış olduğu talep ile de emekli maaşlarının en az asgari ücret seviyesinde olmasını istedi.

En az 824 TL zam gelecek mi?

Emekli vatandaşların maaşlarına gelmesi beklenen yeni düzenleme ile beraber kapsam TÜED tarafından geldi. Kamuoyunda meydana gelen maaşlardaki yapılandırmalar ile beraber basın açıklaması sırasında emekli maaşlarına gelen son düzenlemeler de hatırlatıldı. 1000 TL olan maaşların en az 1500 TL olmasının sağlandığı kapsamda şu an da en düşük maaşların 2324 TL olması talep ediliyor.

Emekli maaşlarında iki kritik düzenleme

Emekli maaşlarına son dönemler incelenecek olduğu zaman iki farklı kritik düzenleme geldi. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz yıllar içerisinde en düşük emekli maaşları 1000 TL olurken korona salgınları ile beraber 1500 TL ye kadar artmış olmasıdır. Şu anda en düşüklü emekli aylığı alan vatandaşlara 1500 TL ödemeler yapılıyor.

Nasıl yüksek emekli maaşı alınır?

Son yıllarda devreye alınan uygulamalardan bir tanesi ile emekli aylıkların oranlarının düşmesine neden oldu. 2000 yılından daha önce emekli olmak için hak kazanan vatandaşlarda en düşük emekli aylıkları olarak 1555 TL ödemeler yapılıyor. Her ne kadar emekliler hala verilen bu ücretleri yetersiz olarak bulsalar bile çalışma hayatında bunları yükseltmenin mümkün olduğu dikkatleri çekiyor. Maaşları 3 bin TL üzerinde olan vatandaşlar ileride maaşlarının artmasını sağlayabilecek. Asgari ücret alanlarda ise azalmalar meydana gelecek. Emekli maaşlarının artması için tam 8 farklı yol bulunuyor.

  1. Erkenden plan yapılması gerekir.

Emeklilik planlaması yapılırken vatandaşlar her ne kadar son 1 – 2 yıl içerisinde planlar kuruyor olsa bile bu yanlış. Planlamalar şimdiden yapılmalıdır. Çünkü emeklilik sadece son birkaç yıla bakarak değil genel anlama bakılarak belirlenir.

  1. SGK daha avantajlı olacak.

Bağkur yerine SGK statüsü ile emekli olmak vatandaşlar için daha avantajlı olacak. İmkanları olan vatandaşların isteklere bağlı olarak yapılan sigorta – tarım SGK – tarım bağkur zorunlu Bağkur seçeneklerini ikinci planda tutmaları gerekir.

  1. İkramiyeler brütlere eklenmelidir.

Aylık kazançlar emeklilik maaşlarının belirlenmesinde en büyük etken olacak. Bu yüzden de gerçek maaşların bordrolarda yer almasına özen göstermek gerekir. Her ne kadar vatandaşlar asgari ücretten verilmesine razı olsalar bile nakit ödemeleri olan vatandaşların; ikramiye – prim – kira yardımı gibi seçenekleri de brüt ödemeler üzerine eklemesi maaşlarda belirleyici faktör olacaktır.

  1. Yılda 70 TL artacak

Çok daha fazla çalışma hayatı ya da çok fazla gün ödemelerini hesaplamak maalesef ki tek başlarına maaşları etkilemek içi yeterli olmayacak. Hatta günleri daha az olan vatandaşların maaşları yüksek olanlardan daha fazla olabilir. Burada vatandaşların brüt maaşları prime esas olarak belirlenen kazançlar önem kazanacak. Eğer maaşları 3 bin ve üzerinde olan vatandaşlarsa yıllık olarak 60 ve 70 TL fazla kazançları olacak.

  1. İki işe sıcak bakılmalıdır

İmkanı olan vatandaşların birden fazla işte çalışmaları gerekir. Prime esas kazancın yükselmesine yardımcı olacaktır. Kaç yerde sigortalı olunursa olunsun bir ay içerisinde 30 gün sayımı yapılacaktır. Fakat kazançların toplamı yapılacağı için maaşların yükselmesine yardımcı olacaktır.

  1. Tavandan prim ödemeleri

İster SSK – ister bağkur olsun fark etmez. Son 3.5 yıl içerisinde SGK içerisinde tavandan kazanç bildirimleri yapılması her ay için ilerleyen süreçlerde emekli olunduğu an maaşların ortalama olarak 15 – 20 TL artmasına yardımcı olacak. Tavan ödemeler ile son 3,5 yıl içerisinde kazanç bildirimi yapa vatandaşların da maaşlarında 800 TL ye varan artışlar meydana gelecek.

  1. Son 3,5 yıl önemli

Hangi kurumlarda olunursa olunsun fark etmez. Son 3,5 yıl içerisinde emeklilikler SGK şartlarından ile hesaplamaları yapılacak. Yüksek kazanç bildirimleri ile hem daha erken emekli olma hakları gelecek hem de daha yüksek maaş alınacak.

Emeklilere en az 2125 TL

Emekliler için şu an en düşük maaş olarak 1500 TL ödeniyor olmasının yanı sıra yılda iki kere dini bayramlarda 1000 TL bayram ikramiyeleri ödeniyor. Sadece emekliler değil yeni emekli vatandaşlar da yararlanma haklarına sahip. Emekli aylığı yeni bağlanan vatandaşlar da en düşük 1500 TL maaş alıyor. Maaşlar bağlanır bağlanmaz direk taahhütname imzalayan vatandaşlar da promosyon alabilecek. Bir yandan da emeklilik tarihlerini izleyen dönem içerisinde verilecek bayram ikramiye haklarından da yararlanabilecekler.

2021 de 2 bin TL ödeme

Emekli maaşları şu an 1500 ve 2500 TL olanlar için 625 TL ; 2500 ve üzerinde olanlar için promosyon ödemesi olarak 750 TL veriliyor. Tabi ki bu durum seçilen bankaya göre değişecektir. Bu durum bazen 2550 TL ye kadar artış gösterebilir. Yeni emekliler için birçok ikramiye fırsatı devam ediyor. Fakat 2020 yılı içerisindeki ikramiye ödemeleri geride kaldı. 2021 yılından itibaren yılda iki kere dini bayramlarda olmak üzere ikramiye almak için hak kazanacaklar.

Banka seçimlerine dikkat…

  1. Emeklilik başvuru sırasında illa olmak zorunda değil. Maaşlar bağlandıktan sonra da banka seçimleri yapılabilecek.
  2. Maaşlar bağlandıktan sonra anlık olarak taahhüt verilecek ve promosyon almak için hak kazanacaklar.
  3. Bazı bankalar içerisinde kendilerine özel olarak ek ürün kullanımı ya da farklı şartlara uyulması ile daha yüksek promosyon ödemeleri devam ediyor.

Böyle durumlar olduğu için gerekli olan şartların dikkatli bir şekilde incelenmesi ve ona göre kararın verilmesi gerekir.

Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!