EYT’liler hayallerine kavuşup emekli olabilecekler! EYT formülü bayram havası yarattı…

EYT’de son dakika gelişmeleri! Hükümet kanadında EYT için çok farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Şu an birçok siyasi kanattan gelen açıklamalar bulunurken, daha hükümet tarafından resmi bir açıklama gelmedi. Meclisin tekrar çalışma hayatına başlaması EYT’liler için yeni bir umut ışığını yakarken, gündemdeki yerini korumayı da başarıyor.

EYT’liler hayallerine kavuşup emekli olabilecekler! EYT formülü bayram havası yarattı…
EYT’liler hayallerine kavuşup emekli olabilecekler! EYT formülü bayram havası yarattı… Mehmet Demirbilek

EYT’de son dakika gelişmeleri! Hükümet kanadında EYT için çok farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Şu an birçok siyasi kanattan gelen açıklamalar bulunurken, daha hükümet tarafından resmi bir açıklama gelmedi. Meclisin tekrar çalışma hayatına başlaması EYT’liler için yeni bir umut ışığını yakarken, gündemdeki yerini korumayı da başarıyor.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar yaşadıkları zorlu süreçlerden bir an önce kurtulmak için, mecliste görüşmelerin başlamasını ve kendileri için pozitif yönlü hareketlerin olması için bir umutla bekleyişlerine devam ediyorlar.

Her ne kadar korona virüs salgınından dolayı meclis gündem konuları değişmiş olsa bile; yine de emeklilik için çok farklı haberler gelmeye devam ediyor. Ama hükümet tarafından net bir açıklama gelmemesi EYT vatandaşların zorlu günlerini beraberinde getiriyor. Uzun bir süre boyunca görüşmelerin devam ettiği ve EYT vatandaşlar için umut ışığı olarak düşünülebilecek çözüm yollarından bir tanesi Finlandiya ile erken emeklilik gelecek mi? Muhalefet parti kanatlarıyla beraber hükümet EYT’nin hangi alanda yer alacaklar ve çözüm önerisi gelecek mi büyük bir merak ile beklenmeye devam ediyor.

EYT kapsamında meydana gelecek son dakika gelişmeleri birçok vatandaş için çok büyük bir yere sahip oluyor. EYT vatandaşları sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirmiş olsalar bile; 4447 sayılı kanun kapsamında vatandaşların işe girerken vermiş oldukları vaatlerin değişmesi ardından yaş kanunlarından dolayı emeklilik haklarını elde edemiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ilk sıralarda yer almak üzere birçok siyasi kanat da hala açıklamalarına devam etseler bile net bir durum bildirilmedi. Beklenen yeni düzenlemelerin ardından EYT sorunu kalkacak mı bekleniyor. 50 ve 52 yaşlarında erken emeklilik hakları verilecek mi araştırılan konulardan bir tanesi. 1 ekim 2020 tarihinden sonra tam 65 günlük tatili son bulan ve yeniden açılan meclis karşısında görüşmelerin bir umut da olsa yer alması bekleniyor. Her ne kadar bu tarz beklentiler yer alıyor olsa bile yaşanan zorlu günlerden dolayı meclisin gündemi değişmiş – farklı konular ön plana alınmış gibi duruyor.

EYT açılımı nedir ve ne anlama geliyor?

8 eylül 199 tarihinden sonra gelen 4447 sayılı kanun kapsamıyla emeklilik şartlarının değişmesi birçok vatandaşın zorlu günler yaşamasına neden oldu. Kendilerine vaat edilen şartlarda değişiklik olması vatandaşların her ne kadar vaat edilenlere göre emeklilik haklarını elde etseler bile 4447 sayılı kanundan gelen şartlardan dolayı hak edemediklerini gösterir. Zaten açılımından da anlaşılacak olduğu gibi emeklilikten yaşa takılan vatandaşlar sigortalı çalışma ve prim gün ödemelerini yerine getirseler bile sonradan devreye alınan yaştan dolayı emekli olamayan kişileri gösterir.

EYT’de Finlandiya modeli gelecek mi?

Uzun yıllar boyu birçok siyasi kanat tarafından çözüm önerisi olarak sunulan Finlandiya modelinde vatandaşlar prim gün ödeme ve sigortalı çalışma sürelerini tamamlandılarsa emekli olabilecekler. İlla yaş şartlarının tamamlanması için beklemelerine gerek yok. Sonradan 4447 sayılı kanun ile beraber değişen yaş şartları birçok vatandaşın zorlu günler yaşamasına neden oluyor.

Uzun yıllar boyu görüşmelerin devam ettiği EYT için çözüm yollarından bir tanesi Finlandiya olabilir diye düşünülüyor olsa bile net bir açıklama gelmedi. Finlandiya modelinde her eksik olan yıl için maaşlarda kesinti olur. Bu sayede vatandaşlar sonradan gelen yaş şartlarını beklemek zorunda kalmayacak, eksik yılları olsa bile emekli olmak için haklarını elde edebilecekler.

Hükümetten EYT açıklaması…

Yüz binlerce vatandaş her ne kadar EYT açıklamasını büyük bir merak ile bekliyor olsa bile hala açıklama gelmedi. Pandemi dönemlerinden dolayı meclisin gündeminin değişmesi ardından yeni bir çözüm önerisi ve açıklamalar da beklenmeye devam ediyor.

EYT için yeni bir formül olacak mı?

Siyasi kanatlardan başka AKP olmak üzere birçok farklı açıklama geliyor. Her ne kadar büyük bir merakla araştırmalar devam ediyor olsa bile net bir açıklama da gelmedi. Bakan Selçuk tarafından gelen açıklama sırasında; ‘’ EYT bekleyen vatandaşlar için farklı çözüm arayışlarının devam ettiğini – şu an yaşlarından dolayı emekli olamayan vatandaşların genel yaş ortalamalarının 48 olduğu – dünyanın hangi köşesine gidilirse gidilsin daha 48 yaşında olan birinin yaşlı değil orta halli biri olduğu – emeklilik aylıklarının yaşlılık aylığı olduğu – 48 yaşında birinin de yaşlı olmadığı ‘’ aktarıldı.

Kadınlar 50, erkekler 52 yaşında emekli olacaklar mı?

SGK düzenleme kapsamı devam ederken kadınlar 50 erkekler de 52 yaşlarında emekli olabilecekler mi araştırmaya devam ediyor. Fakat bu durum vatandaşların sigortalı bir şekilde iş hayatına başlamış oldukları tarihe göre değişiklik gösterecek.

Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!