Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl ve 5000 prim günüyle emeklilik!

Kadınlarda 20 erkekler de 25 yıl boyunca 5000 prim gün ödeme şartı ile emeklilik geliyor mu? Yüz binlerce vatandaşı çok yakından ilgilendiren haberler gelmeye devam ediyor.

Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl ve 5000 prim günüyle emeklilik!
Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl ve 5000 prim günüyle emeklilik! Mehmet Demirbilek

Kadınlarda 20 erkekler de 25 yıl boyunca 5000 prim gün ödeme şartı ile emeklilik geliyor mu? Yüz binlerce vatandaşı çok yakından ilgilendiren haberler gelmeye devam ediyor.

Belirlenen durumları yapanlar her ne kadar karlı olacaklarını düşünseler bile zararlı çıkacaklar. EYT kapsamında yer alan vatandaşlar artış yaşlara bakılma şartı kaldırılarak emeklilik hayallerine bir an önce ulaşmak istiyorlar. Her ne kadar böyle beklentiler yer alıyor olsa bile EYT için daha net bir açıklama ya da çözüm yolları gündemde bulunmuyor.

Fakat bir yandan da çalışma hayatına devam eden EYT vatandaşların göz ardı ettikleri bir durum da var. Yasal olarak kendileri için tanınan hakların hiçbirinden yararlanamayan EYT vatandaşları için merakla beklenen son dakika açıklamaları…

Yüz binlerce mağdur olan vatandaş EYT için son durum ne merak ediyor. Mart ayından bu yana tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına alan korona virüs salgınından dolayı maalesef ki meclis gündeminde de öncelikli mevzularda değişiklikler meydana geldi.

Hükümet tarafından kendileri için pozitif bir adım atılması bekleniyor olsa bile 1999 yılında meydana gelen yaştan dolayı hala emeklilik hakları gelmiyor. 4447 sayılı kanun kapsamında meydana gelen değişiklik ardından 8 Eylül 1999 tarihine kadar olan kadınlarda 20, erkekler de 25 yıl sigortalı çalışma süresi istenirken bir yandan da 5000 prim gün ödeme şartı isteniyordu. Fakat çıkan kanunun ardından aranan yaş şartı da daha çok yükseltildi.

EYT kapsamında son durum…

Yüz binlerce vatandaş kendilerine vaat edilen durumlardan sonra çıkan kanun ile beraber emeklilik hakkı elde edemedikleri için son durumları merak ediyor. Mart ayından bu zamanlara kadar yaşanan korona virüs salgını yüzünden ülkenin gündeminde meydana gelen değişiklikler öncelikli konuların da değişmesine neden oldu. Her ne kadar EYT kapsamında yer alan vatandaşlar kendileri için olumlu adımlar atılsın diye bekliyor olsalar bile hala net bir açıklama ya da olumlu bir gelişme bulunmuyor.

EYT nedir ve kimleri kapsayacak?

EYT; 1999 yılında meydana gelen emeklilik yaş şartlarının değişmesi ile ortaya çıkan ve 4447 sayılı kanun kapsamında 8 Eylül 1999 tarihinde yaşanan kadınlarda 20, erkeklerde 25 yaş şartı ile beraber 5000 prim gün ödemelerinin istenmesidir. Bu yasanın ardından Mayıs 1999 yılından daha sonra sigortalı bir şekilde çalışma hayatına giren erkeklerde 60 kadınlarda da 58 yaş şartı geldi. Bu kanun bir yandan da 1999 yılından daha önce sigortalı olan vatandaşları da kapsamaya başlayınca vatandaşların emeklilikte yaşa takılma durumları meydana geldi.

EYT kapsamında yer alan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edemedikleri için maaş da alamamalarının sonucu mecburen çalışma hayatına devam ediyor. Çalışma hayatına devam etmek maalesef ki EYT kapsamında olan vatandaşlar için kritik bir durum olabilecek. Çalışan EYT vatandaşların bir kısmında 2008 yılından daha sonra emeklilik aylıklarının düşmesi ve çalışma sürelerinin uzamasından dolayı sigortasız olarak çalışmayı daha çok tercih ettiler. Sigortasız bir şekilde çalışma hayatına devam eden EYT vatandaşları işsizlik ödeneklerinden yararlanamadıkları gibi iş güvencelerinden de yoksun kalıyor. Mecburi bir şekilde GSS primlerini ceplerinden ödemek zorunda kalıyorlar.

Çalışma hayatına devam eden EYT vatandaşların karşılaşacak oldukları durumları da maalesef ki tam da bilmiyor. İlk olarak sigortalı bir şekilde çalışma hayatına devam edenlerin alacak oldukları maaşlarda bu süreçlerden dolayı düşmeler meydana gelebilecek. Bu şekilde ne kadar süre çalışma hayatına devam ettiklerine bağlı olarak da değişiklik gösterecek. Maaşlarında düşme olmasını istemeyen vatandaşlar bir yandan da sigortasız olarak çalışma sürelerinde hiçbir şekilde ne kıdem ne de ihbar tazminatları alamayacaklar. GSS primi kendi ceplerinden ödemek zorunda kalabilecekleri de bir ihtimal. Sigortasız bir şekilde işçi çalıştırmaya devam eden işverenler için de cezai yaptırımlar uygulanması ihtimaller arasında.

EYT nasıl hesaplanır?

EYT vatandaşlar için gün içinde uygulamaya girmiş olsalar bile emeklilik yaşı hesaplamaları belirli adımlar kapsamında olacak. Vatandaşların çalışma hayatına başladıklarında kadınlardan 20 erkeklerden de 25 yıl boyunca sigortalı çalışma şartlarının yanı sıra 5000 prim gün ödemesi istediler. Bunların yanı sıra 1999 tarihinden daha sonra gelen düzenlemesinin hayata geçmesinden daha önce iş hayatına başlayanları da kapsıyor.

EYT için sürpriz model Finlandiya..

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için emeklilik haklarını elde edemedikleri için farklı çözüm yolları aranmaya devam ediyor. Finlandiya modeli de vatandaşlar her ne kadar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirseler bile yaştan dolayı emekli olamayan vatandaşlara emeklilik hakkı verir. Fakat bu süreçte vatandaşların ne kadar eksik yılları varsa ona göre maaşlarda kesintiler de olur. 65 yaş şartı ile emekli olacak bir kişi eğer Finlandiya modeli ile beraber 64 yaşında emekli olursa normal alacak olduğu maaşlara göre yüzde dört daha az alırlar.

Uzun bir süre boyunca EYT vatandaşlar için üzerinde durulan bir konu olsa bile hala net bir açıklama gelmedi.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!