EYT İle İlgili Son Dakika Gelişmesi! Milyonlarca EYT’lilere Kötü Haber Geldi! Emekli Olanları Pişman Eden Gelişme…

EYT, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartı sebebi ile yaşını dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amacı ile oluşturulmuştur.

EYT İle İlgili Son Dakika Gelişmesi! Milyonlarca EYT’lilere Kötü Haber Geldi! Emekli Olanları Pişman Eden Gelişme…
EYT İle İlgili Son Dakika Gelişmesi! Milyonlarca EYT’lilere Kötü Haber Geldi! Emekli Olanları Pişman Eden Gelişme… Mehmet Demirbilek

EYT, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile 1999’da sigortalı olup, getirilen kademeli yaş şartı sebebi ile yaşını dolmasını bekleyenlerin emekli edilmesi amacı ile oluşturulmuştur.

Çok sayıda çalışan emeklilik süresini birebir etkiliyor. EYT son gelişme prim gün süreleri ile birlikte, sigortalı çalışma süresi her ne kadar tamamlanmış olsa bile yaştan dolayı emekli olamayan kişiler emekli maaşı da alamıyor.

Milyonlarca EYT’li Vatandaşa Kötü Haber

Prim olarak süreyi tamamlamış; ancak yaş sınırında kalmış olan binlerce EYT mağduru var. Yüzlerce vatandaşın mağdur olması sebep ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda siyasi, bu konunun çözülmesi için süreci takip ediyor. Peki, düzenleme nasıl ve ne zaman olacak? Kimleri kapsayacak olduğu da merak konusu. Yapılacak olan düzenleme ile birlikte, emeklilikte yaşa takılanlar için pek çok farklı alternatif sunulması bekleniyor.

50 – 52 Yaş Aralığında Emeklilik Mümkün mü?

EYT olması halinde, 50 ile 52 yaş aralığında emeklilik mümkün olacak. 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle çalışma süresi başlamış olan kişiler, meclisin açılması ile yeniden EYT’nin gündeme gelmesini bekliyor. Genel anlamda EYT açıklamaları muhalefet tarafından hak verici. EYT ile yüz yüze olan vatandaşlar, yaptıkları açıklamalar ile ne tür çalışmalar olacak diye merak içinde. EYT mağdurları yapılacak olan düzenleme konusunda gerekli talepleri sunuyor.

Meclisin tatil sonrasındaki açılışından itibaren EYT mağdurları karar bekliyor.

2021’de EYT Açıklanacak Mı?

Aynı zamanda akıllara gelenler arasında EYT düzenlemesi olacak mı sorusunun yanıtı aynı zamanda 2021’de olacak şeklinde mi? 2021 gündeminde EYT mağdurları haklarını alacak mı? Bakıldığında herhangi bir şeklide meclis gündeminde, iktidar tarafından olumlu bir şekilde yer almıyorlar. Çözümün ne zaman olacağı ve kimleri kapsayacak olduğu konusunda ise talepler ve istekler vatandaşlar tarafından sunuluyor.

AKP Meclise Sundu!

Geçtiğimiz günlerde 25 yaşın altındaki ve 50 yaşın üstündeki vatandaşlar için teklif düzenlemeleri ile iş bulmanın da daha kolay olacağı Arslan tarafından açıklandı.

‘‘Primleri ve sigortalı çalışma süresi dolan vatandaşlar var.’’

Yaptığı açıklamada Arslan, işsizlik ödeneklerinin de verilmediğini söyleyerek, bu konuyu gündeme getirdi. Ayrıca bu konunun ertelenmemesi gerektiğini de bildirdi. Yaş bekleyen vatandaşlar olduğunu söyledi. Emeklilikte yaş bekleyen vatandaşlar var. Peki, EYT için gelişme var mı? Son durum ne olacak?

EYT’li Vatandaşlara Müjde

AKP geçtiğimiz günlerde meclise sunduğu 25 yaş altında ve 50 yaş üstünde olan vatandaşlar için özellikle EYT’li kesim için iş bulma konusunda zorluklar çektiğini dile getirdi. Arslan tarafından konu sadece EYT kapsamında değil, kıdem konusunda da iş veren ile işçiler arasında anlaşma net süre verilmemiş olmasından dolayı ortak yol bulunmuyor dedi. Konunun yeniden gündeme gelmesi için Ekim ayı sonrası süre olarak verilmişti. Arslan tarafından gündeme getirilen bir diğer konu ise arabuluculuk sırasında iş verenlerin işçilere kıdem tazminatı vermeden işten çıkarmanın yollarını arıyorlar dedi. Yasalarla yeni düzenleme kazanılan hakların korunması, mevcut olan sistemin içinde eksiklerin giderilmesi Arslan tarafından talep edildi.

Arslan asgari ücret tespit komisyonu için de daha çoğulcu ve demokratik olmaları gerektiği konusunda açıklama yaptı. Daha çok katılımlı ve işlerin hakkını koruyan, TÜRK – İŞ tarafından geçtiğimiz yıllara göre daha etkili olması gerektiğini söyledi. Geçen sene için ise eğer masada yer almış olsalardı asgari ücretlerin daha yüksek olma ihtimalleri olduğunu da söyledi.

Pandemi Meslek Hastalığı Olarak Düşünülsün!

Gündeme gelen bir konu ise pandemi yasal düzenleme. Arslan tarafından pandemiden dolayı hasta olan vatandaşlar için konu hakkında uygun bir yasal düzenleme olmasa bile yargıdan gelen karar ile değişme ihtimali olduğunu söyledi. Geçmiş dönemlerde şoförünün domuz gribi sebebi ile bir karar alındığını bildirdi. Huzur evlerinin ve rehabilitasyon merkezlerinin yer aldığı bir düzenleme, dışarı çıkma yasağı gelmesine rağmen iş yerine giden kişiler, 8 saat çalışıp sonrasında dinlenme hakkı olan kişiler için, mesaiye devam eden işçiler için düzenleme talep etti. Virüsü iş yerinde kaptıklarına dikkat çekti.

Bugün EYT ile Kimler Emekli Olabilir?

EYT taleplerin en ısrarcı olduğu alan. Peki, bugün EYT gelse kimleri kapsayacak? Kimler EYT ile emekli olabilir? Sizi kapsıyor mu? Vatandaşların en büyük sorununun sigorta primi ve prim gün sayısı dolmuş olmasına rağmen yaşı beklemek. 1999’dan sonra işe girmiş olan vatandaşları ilgilendiren bu durum ile karşı karşıya olan binlerce vatandaş var.

SGK mevzuatına göre ise prim gün ödeme ile birlikte, yaş şartının da tamamlanmış olması gerekiyor. Hem sigorta hem de gün primi sağlamış olan kişiler EYT ile yaş sorununu çözecek. Diğer emekli olanlar gibi emekli olabilecek. Düzenleme olduğunda ise kimleri kapsayacak olduğu merak ediliyor.

Şartlar;

  • Kadınlar için 20 yıl
  • Erkekler için 25 yıl sigortalı çalışma süresi
  • 5000 gün prim gün ödeme şartı
  • 1999’dan itibaren düzenlenerek hayat geçirilmesi bekleniyor.

EYT’de Finlandiya Modeli Yürürlüğe Ne Zaman Girecek?

Beklenen sürpriz model Finlandiya Modeli olarak mı gelecek? EYT Finlandiya modeli merak ediliyor. Vatandaşlar tekrar emekli olmak için kendilerinden talep edilen yaş – prim gün ödeme ve sigortalı çalışma şartlarından ikisini yerine getiriyor. Yaş şartını sağlamıyor. SGK’ya göre yaş şartı hariç diğer şartları yerine getiren kişiler için vaat edilen durumların değişmesinden ötürü emekli olmak için haklar elde edilmiyor.

Şu an gündeme gelmese de çözüm için Finlandiya modeli olması konuşuyor. Genel anlamda çözüm önerileri sunulurken, farklı yöntemler ile çözümün sağlanacak olduğu yönünde açıklamalar da geliyor. 2018 – 2019 yılı içinde sıklık ile gündeme gelen bir model olarak acaba yine görüşülecek mi soruları soruluyor. Bu modelde prim ve gün şartlarının yerine getirilmesi emekli olmak için yeterli. Yaş sınırlamasının tamamlanmasına gerek olmayacak. Her eksik olan yıl için ise eksik maaş alınması sağlanır. Uzun zamandır görüşülen emeklilikte yaşa takılanlar için düzenleme ile ilgili resmi bir açıklama yok.

SGK düzenlemesi 50 – 52 yaşa emekli hakkını veriyor olacak…

Nutuk.com.tr

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!