Yargıtay Başkanı Cirit'ten Rahip Brunson mesajı

Yargıtay Başkanı Cirit, Rahip Brunson ile ilgili, "Bir yabancı devlet vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir." dedi.

Yargıtay Başkanı Cirit'ten Rahip Brunson mesajı
Yargıtay Başkanı Cirit'ten Rahip Brunson mesajı Mehmet Demirbilek

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Bir yabancı devlet  vatandaşının tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve  mutlak güç, yargı yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız  mahkemelerdir." dedi.

Cirit, Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen adli  yıl açılış töreninde konuştu.

Konuşmasında kamu yönetiminde liyakatin önemini vurgulayan Cirit,  liyakat kavramına öneminden dolayı hadislerde de yer verildiğini aktardı ve  Hazreti Peygamber'in, "Kıyamet ne zaman kopacak?" sorusu üzerine "İş ehil  olmayana verildi mi kıyameti bekle dur" buyurduğunu anlattı.

Bilginin yerini cehaletin alması ve cehaletin yaygınlaşması halinde  gerçekler ters yüz olacağından toplumların felaketin eşiğine gelmesinin  kaçınılmaz olacağına dikkati çeken Cirit, "Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının  en büyük sebeplerinden birisi liyakat sisteminin bozulmasıdır. Liyakat sistemi  işlemeyince adama göre iş, rüşvet ve iltimaslar artmıştır. Memurlar yetkilerini  kötüye kullanarak, halka zulmetme noktasına kadar gelmiştir." diye konuştu.

Başkan Cirit, ehliyet ve liyakate dikkat edildiğinde 21. yüzyılın Türk  yüzyılı olacağını söyledi.

Bu kapsamda yargılama süreçlerinin büyük bir özen ve titizlikle  yürütülmesi gerektiğini belirten Cirit, "Dikkatsizce ve kötü hazırlanan  iddianameler, kararlar, dosyalar ya da çalışmalar, bir yandan yargılama sürecini  geciktirmekte, tarafların zarar görmesine yol açmaktadır. Bu sebeple, hakim,  cumhuriyet savcısı ve yargı personeli seçiminde, yükselmesinde ve nakillerinde  objektif kriterler belirlenerek liyakat ilkesine uygun davranılması büyük önem  taşımaktadır." diye konuştu.

"Ana tema adalet"

Liyakat ilkesi ve hesap verebilirlik arasında çok sıkı bir bağlantı  bulunduğuna işaret eden Cirit, kamu görevlilerinin bir göreve atandıklarında o  pozisyonun gerektirdiği iş ve görevleri en iyi şekilde yapıp yerine getirmeyi  taahhüt etmiş sayılacaklarını ve üstlendikleri emanetin gereklerini yerine  getirip getirmemekle ilgili hesap verme sorumluluğunun altına gireceklerini  kaydetti.

Tarih boyunca, adil olmayı başarabilen ve güçlü adalet sistemi kuran  devletlerin uzun ömürlü olması ve yüzyıllarca varlıklarını sürdürebilmelerinin  tesadüf olmadığının altını çizen Cirit, bu sebeple Yargıtayın 150. kuruluş  yıldönümü etkinliklerinin ana temasının "adalet" olduğunu söyledi.

Hukuk devleti, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü  ilkelerinin amacına uygun şekilde hayata geçirilebilmesi için erdemli hukukçulara  ihtiyaç duyulduğunu anlatan Cirit, "Kötü kanun yoktur, kötü hakim vardır"  sözünün, hakimlik mesleğinin adaletin sağlanmasında ne kadar önemli olduğunu  vurguladığını ifade etti.

Cirit, "Adil, bağımsız, tarafsız ve dürüst hukukçuların varlığı, hukuk  düzeninin ve demokrasinin en önemli teminatlarından biridir. Kendi aklına  güvenerek özgürce hareket edebilen, adalet ve vicdanına aykırı hiçbir tutum ve  davranış sergilemeyen, bilgiyi ve doğruyu kendine rehber edinen, yüksek  karakterli hukukçu nesiller yetiştirmemiz gerekir." dedi.

Yakın geçmişte yaşanan terör örgütü FETÖ/PDY gerçeğinin, yargının ve  yüksek mahkemelerin, topluma karşı şeffaf ve hesap verebilir şekilde  yapılandırılmasının ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğini ifade eden Cirit,  yargı etiği, şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkelerinin hukuk  devletinin ve demokrasinin temel ilkeleri olduğunu kaydetti.

Yargıtayın yargı etiği ile yargı etiği ilkelerini yaygınlaştırma  çalışmalarını da anlatan Cirit, yargıda şeffaflığın önemini vurguladı.

Halkın Yargıtaya duyduğu güvenin, Türkiye'deki adalet sistemine  duyulan güvenden bağımsız algılanmadığına işaret eden Cirit, Yargıtayın ülkenin  adalet politikasına kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Hukukun üstünlüğüne ulaşmak için insanlığın çok ağır bedeller  ödediğini belirten Cirit, şöyle devam etti:

"Yaşama hakkı, özel yaşam ve aile hayatının korunması, ifade  özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, mülkiyet gibi haklara yönelik ihlaller,  klasik yöntemlerden farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Bu noktada, hukuk  sisteminin ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri daha yakın ve hızlı bir  şekilde takip etmesi, özgürlükler üzerindeki baskıları ortadan kaldıracak  formüller üreterek bireylerin hukuki güvenliklerini sağlaması, hürriyet  alanlarını koruması gerekir.

Hukuk, kurallardan ibaret değildir. Hukuk, adalet ve erdem ilkelerine  dayalı bir değerler sistemi olup bu değerler üzerine inşa edilmelidir."

"Çok güçlü bir meşruiyete sahip"

Türkiye Cumhuriyeti'nin, demokratik, laik, insan haklarına saygılı ve  millet egemenliğine dayalı bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Cirit,  Anayasa'nın ilgili hükümlerinin demokratik, insan haklarına saygılı ve hukuk  devleti ilkesine bağlı tüm çağdaş hukuk sistemlerinde yer aldığı gibi  uluslararası hukuk bakımından da çok güçlü bir meşruiyete sahip olduğunu ifade  etti.

Türk milleti adına kullanılan asli, hukuki ve mutlak egemenliğin,  devletin içinde veya dışında herhangi bir kudrete ya da otoriteye bırakılmasının,  egemenliğin sonu olacağını, Türk yargısının bunun bilincinde olduğunu belirten  Cirit, şunları kaydetti:

"Yapılan açıklamalar çerçevesinde bir yabancı devlet vatandaşının  tutuklanması ve yargılanmasına ilişkin kararları verecek tek ve mutlak güç, yargı  yetkisini Türk milleti adına kullanan bağımsız ve tarafsız mahkemelerdir.  Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ideallerini yaşatma ve yüceltme  iddiasını taşıyan yabancı devletlerin de öncelikle uluslararası hukukça korunan  Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğine saygı duyması gerekir. Çağdaş  demokrasilerin ve devletler hukukunun en temel ilkelerinden biri olan bu gerçeğin  kaba güç kullanılarak ters yüz edilmeye çalışılması, insan haklarının  güçlenmesine değil, zayıflamasına neden olur."

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!