Türkiyede yaşayan herkezi ilgilendiriyor! Bugün Resmen başladı

Haberin Ayrıntıları İçin Tıklayınız..

Türkiyede yaşayan herkezi ilgilendiriyor! Bugün Resmen başladı
Türkiyede yaşayan herkezi ilgilendiriyor! Bugün Resmen başladı Mehmet Demirbilek

Çevre Etiket Sistemi başlıyor. Böylece Türkiye'de üretilen, dağıtılan, ihraç edilen veya ithalat yoluyla piyasaya sunulan ürün ya da hizmetlerin çevreye duyarlı ve çevre dostu olduğu, üzerindeki "çevre etiketi"  logosuyla tanınacak.

Çevre Etiketi Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, çevresel etkileri azaltılmış ürünlerin teşviği ve tüketicilere doğru, bilimsel  temele dayalı, gönüllülük esaslı "Çevre Etiketi Sistemi"ni oluşturarak, sistemin  uygulanmasına ilişkin usul ve esasları içeriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, çevre, insan, sağlık, iklim ve doğal yaşamı korumak istediklerini anlattı. Kurum, şunları ifade etti:  "Çevre Etiketi  Sistemiyle hedefimiz, bir ürünün veya hizmetin üretim aşamasından kullanım  ömrünün bittiği ana kadar geçen bütün süreçlerde çevre, insan, sağlık, iklim ve  doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaktır. Amacımız  vatandaşlarımızın çevre ve insan sağlığına zararlı olabilecek ürünlerle çevre  dostu ürünler arasında ayrım yapmasını sağlamak" 

ÇEVRE, İNSAN VE SAĞLIK VURGUSU

"Çevre Etiketi Sistemiyle hedefimiz, bir ürünün veya hizmetin üretim aşamasından kullanım ömrünün bittiği ana kadar geçen bütün süreçlerde çevre,  insan, sağlık, iklim ve doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaktır.  Çevre etiketi uygulamasının tüm ürün ve hizmet gruplarında yaygınlaştırılmasını  hedefliyoruz. Amacımız vatandaşlarımızın çevre ve insan sağlığına zararlı  olabilecek ürünlerle çevre dostu ürünler arasında ayrım yapmasını sağlamak."

Kurum, Yönetmelikte yer alan çevre etiketinin belirlenmesine ilişkin  esasları ise şöyle sıraladı:

"İklim değişikliğine ve biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etki  yapan enerji tüketiminin azaltılması ve yenilenebilir enerji kullanımının teşvik  edilmesi. Ürün veya hizmetlerden kaynaklı atık oluşumu ve çevresel ortamın maruz  kaldığı emisyonlar ile zararlı maddelerin bertarafı. Teknik olarak mümkün olan  durumlarda, çevre ve sağlığa zararlı maddelerin daha güvenli maddeler veya  yöntemlerle değiştirilmesi. Ürün veya hizmetlerin kullanım ömrünün uzatılması ve  yeniden kullanılabilirliğinin sağlanması ya da bir başka ürüne dönüştürülmesi yoluyla çevresel etkilerinin en aza indirilmesi."

Çevre etiketi taşıyan ürün veya hizmetlerin bu kriterlere uygun  olmasının önemine dikkati çeken Kurum, "Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin de  mümkün olduğunca azaltılması yine dikkate alınacak hususlardan biri olacaktır."  dedi.

Ürün veya hizmet grubu kriterlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında  ürün veya hizmetin çevresel performansının iyileştirilmesiyle mali ve idari yük  arasında denge sağlanacağını vurgulayan Kurum, "Küçük ve orta büyüklükte  işletmelere orantısız idari ve ekonomik yük getirecek kriterler belirlenmemesine  özen göstereceğiz. Ürün veya hizmetlerde daha yüksek çevre performansına  ulaşılmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

KİMLER MÜRACAAT EDEBİLECEK?

Kurum, çevre etiketi başvuru süreci ve değerlendirilmesine ilişkin  olarak da "Üreticiler, imalatçılar, ihracatçılar, ithalatçılar, hizmet  sağlayıcılar, toptancı ve perakende satıcılar çevre etiketi başvurusu  yapabilecek. Bakanlığımıza sunulan başvuru dosyaları en geç 30 gün içinde  incelenecek. Format olarak başvurusu uygun olarak değerlendirilenler, yapılacak  teknik incelemenin arından Çevre Etiketi Kurulumuz nihai kararı verecektir."  bilgisini verdi.

KANSEROJEN ÜRÜNLERE ETİKET YOK!

Bakan Kurum, toksik, çevreye zararlı, kanserojen özellikleri taşıyan kimyasal içerikli ürünlerin çevre etiketi alamayacağını belirtti. Çevre etiketi  alan ürünlerin yanlış, yanıltıcı veya çevre etiketi bütünlüğüne zarar verecek  reklam, ifade, etiket veya logo kullanamayacağını da ifade eden Kurum, çevre  etiketi kullanımının 4 yıl süre için verildiğini, bu sürenin sonunda tekrar  müracaat edilmesi halinde aynı aşamalardan geçerek uzatılabileceğini bildirdi.

Yürürlükteki ürün veya hizmet grubu kriterlerine uygunluğu sağladığı  sürece çevre etiketinin kullanılabileceğini anlatan Kurum, çevre etiketinin  tanıtımı ve kullanılmasının teşvik edilmesi için de çeşitli kampanyalar ve  çalışmalar yapılacağını da dile getirdi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!