Atatürk'ün yanındaki kız Müzeyyen Senar mı?

Ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, dün 4. ölüm yıldönümü olan Müzeyyen Senar'la ilgili dikkat çeken bir yazı yazdı.

Atatürk'ün yanındaki kız Müzeyyen Senar mı?
Atatürk'ün yanındaki kız Müzeyyen Senar mı? Mehmet Demirbilek

Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay, "Atatürk'ün yanındaki bu kız Müzeyyen Senar mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. "Atatürk, Cumhuriyet ve müziği aynı cümlede kullanıyorsak, içinde mutlaka geçen Cumhuriyet'in divası gerçek diva Müzeyyen Senar, 4. ölüm yıldönümünde anıldı. Bana unutulmaz anılar bırakan efsane sanatçımızı saygı ve özlemle anıyorum. " diyen Akay, yazısında Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl'ın annesi ile ilgili sitemine yer verdi.

"BARİ BALMUMU MÜZESİ'NDE HEYKELİ YAPILSAYDI"

"Annemin ismi hak ettiği gibi yaşatılmadı. En üzüldüğüm şey bari Balmumu Müzesi'nde heykeli yapılsaydı ama maalesef olmadı." diyen Feraye Işıl'ın açıklamasına 'çok doğru bir sitem' diyen Onur Akay, "Bu arada Atatürk ve Müzeyyen Senar aynı cümlede geçince hemen paylaşılan ve çok yanlış bilinen 2 fotoğrafla ilgili bilinmeyenleri sizlerle paylaşmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA MERAK KONUSU OLMUŞTU!

Müzeyyen Senar'ın doğum gününde ve ölüm yıldönümünde 'Mustafa Kemal Atatürk ile Müzeyyen Senar' diye paylaşılan ve hatta ünlü isimlerin bile paylaştığı fotoğraftaki genç kızın kim olduğunu açıklayan ünlü sanatçı Onur Akay, arşivinden Müzeyyen Senar'ın bilinmeyen fotoğraflarını paylaştı. Akay, ayrıca bir konserine gelen Müzeyyen Senar'ın, Atatürk'le ilgili kendisine anlattığı anıları yazdı ve Atatürk'ün iki fotoğrafında yer alan genç kızların kim olduğunu açıkladı.

Onur Akay şöyle devam etti:

"O fotoğraftaki kız, Cumhuriyeti kuran öncü kadro içinde yer almış, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmış ve Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın arkadaşlarından biri olan Ali Fethi Okyar'ın kızıdır. Ali Fethi Okyar'ın eşi Galibe Okyar'dan dünyaya gelen kızı Nermin Kırdar'dır...

Müzeyyen Hanım bir konserime beni dinlemeye geldiğinde, ilk önce 'Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine' isimli eserin bestekârı ve benim de 4 şiirimi bestelemiş unutulmaz sanatçı Semahat Özdenses'i sormuştu. Bende huzurevinde olduğunu söylediğimde, "Hemen yarın Semahat'ı ziyaret edeceğim." diyerek benden adresi aldı.

Konser sonrası ise sohbetimizde bana Atatürk'le olan anılarını anlatmıştı...

Müzeyyen Senar'ın Atatürk'le ilk buluşması ise Saray'da olmuştur ve Senar yaprak gibi titremiştir. Atatürk önce Müzeyyen Senar'ın saçlarının kesilmesini istemiştir. O gün eşi ile giden Müzeyyen Hanım'ın eşi bıyıklarını kaybederken, kendisi ise saçlarını kaybetmiş ve o yıllarda moda olan 'Alagarson' kesimle daha modern bir görünüme sahip olmuştur. Müzeyyen Hanım'ın saçları kesilirken o arada yanında getirdiği ve repertuarının yer aldığı siyah radyo defterini inceleyen Atatürk, söylemesi için başta 'Mâni Oluyor Halimi Tâkrire Hicâbım' isimli eseri seçmiştir ve Senar'da Atatürk'e ilk bu şarkıyı okumuştur. Senar, 'Cânâ Rakîbi Handân Edersin' isimli eseri de sürekli isteyen Atatürk için, meyan kısmında mutlaka bana eşlik ederdi der. Senar, o gün ve daha sonra Saray'da Atatürk'ün huzurunda şarkı söylemiştir. Hatta Müzeyyen Hanım'ın eşi, Atatürk'ün yanına gidiyor diye kıskanarak Müzeyyen Hanım'ı hırpalamıştır.

Müzeyyen Senar ilk dansını Atatürk'le yapmıştır ancak bu konu ile ilgili de bu fotoğraftaki kızın Müzeyyen Senar olduğu söyleniyor ve sürekli paylaşım yapılıyor. Ancak bu fotoğraftaki kız ise, Atatürk'ün manevi kızı Nebile İrdelp'tir...

Senar'ın Atatürk'le dans etme olayı ise şöyle:

Atatürk, Müzeyyen Senar'ı dansa kaldırmıştır. Ancak Müzeyyen Hanım dans etmeyi bilmiyordur. Atatürk bu durumu hemen anlar ve kalkıp hemen otururlar. Ege vapurunun salonunda gerçekleşen bu olay sonrası Senar, sabah 09:00'a kadar Atatürk'e şarkı söylemiştir, Atatürk'te şarkılara eşlik etmiş ve zeybek oynamıştır. Senar, Atatürk'le daha yakın sohbet etme imkânını ise vapurda bulmuş ve oğlu Ergun'un fotoğrafını göstermiştir. Atatürk, Ergun'un ismini Erkin yapmak istemiştir. Ancak araya laf girince öyle kalmış ve ismini Erkin yapma olayı kapanmıştır.

Konser sonrası 'Türk Musikisinde Makamların Oluşması ve Seyir Tekniği' isimli kitabıma verdiği yazı ise, bana sanat kariyerimdeki en önemli hatıra oldu.

Kitapta yer alan yazı şöyle:

Birçok san'atçı beni taklid etti. Behiye AKSOY, Zeki MÜREN ve Bülent ERSOY 'la devam eden ekolüm günümüzde sadece Onur AKAY'la devam ediyor ve uzun yıllar bayrak onda...

Müzeyyen SENAR

TSM Ses Sanatçısı"

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!