Büyük destek! 2 bin 20 lira devletten...

Haberin Ayrıntıları İçin Tıklayınız...

Büyük destek! 2 bin 20 lira devletten...
Büyük destek! 2 bin 20 lira devletten...

İsatihdam Seferberliği 2019 kapsamında yeni işe girenlerin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintileri devletin karşıladığı maaştan olacak, devlet üzerine hem yüzde 25 katkı yapacak hem de 1.000 lira ek katkı sağlayacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklaşa istihdam seferberliği başlattı. Bu kapsamda 2.5 milyon yeni istihdam yaratılması hedefleniyor. Yeni teşvik uygulaması ile işverenlerin, nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için 3 ay boyunca çalışanların hem asgari ücret kadar maaşlarını hem de prim ve vergilerini devlet karşılayacak. İstihdam seferberliği BES’i de olumlu etkileyecek. 2017’de başlayan ve 45 yaş altı tüm çalışanların işverenleri tarafından BES’e katılımını sağlayan otomatik katılım ile her yeni işe girenin, bireysel emeklilik sistemine de girişi yapılacak. Böylece 2019’da yeni işe alınacak 2.5 milyon kişi de otomatik BES’e katılacak.

MAAŞ DEVLETTEN

Başlatılan yeni teşvik uygulaması ile nisan sonuna kadar sağlanacak her ilave istihdam için maaş ile vergi ve primlerin devletin üstlenmesi, otomatik BES’e girecekler için de avantaj getiriyor. Şöyle ki; otomatik BES’te, çalışanların prime esas kazançları üzerinden her ay yüzde 3 kesinti yapılıp, emeklilik şirketine aktarılıyor. Maaşlardan kesilerek ödenen katkı paylarının yüzde 25’ine karşılık gelen tutar, devlet katkısı olarak çalışanın hesabına yatırılıyor. Ayrıca, 2 ay sistemden ayrılmayıp, kalmayı tercih eden çalışanlara devlet, ekstra 1.000 liralık ilave katkı daha yapıyor. 

Bu kapsamda, asgari ücretli bir çalışanın aylık 2.558.40 lira olan brüt asgari ücreti üzerinden 76.7 lira kesilerek, bireysel emeklilik şirketine aktarılacak. Yeni teşvik uygulaması ile nisan ayına kadar yeni işe girenin maaşını üç ay boyunca devlet ödeyeceğinden, bu çalışanların BES kesintileri de devletin ödediği maaşlardan yapılacak. Yani devlet, çalışana, 3 ay boyunca aylık 2.020.90 lira (net asgari ücret) yatıracak; bunun da 76.7 lirasını işveren BES için kesip, çalışanın emeklilik hesabına aktaracak. Yüzde 25 devlet katkısı çerçevesinde de çalışanın maaşından kesilen 76.7 liranın yüzde 25’i olan 19.17 lirayı yine devlet katkısı adı altında çalışanın BES hesabına yatırılacak. Eğer çalışan iki ay sistemden çıkmazsa üzerine bir de devlet 1.000 lira katkı yapacak.

DEVLET KATKISI DA VAR

Böylece devlet, yeni işe giren her bir kişi için 3 ay boyunca toplam 6.062.7 lira maaş ödeyecek; işveren de 230.25 lira (brüt asgari ücretin yüzde 3’ü) maaştan BES kesintisi yapacak. Üç aylık maaştan yapılan kesinti için devlet, yüzde 25 katkı yapacak ve 57.52 lira çalışanın hesabına para koyacak. Çalışan, BES’ten ayrılmazsa, ikinci ay devlet de 1.000 lira daha katkı yapacağından; 3 ayın sonunda çalışanın BES hesabında, 1.287.77 lira birikimi olacak. Daha açık bir anlatımla; yeni işe gireceklerin maaşını devlet ödeyecek üzerine çalışan tasarruf etsin diye katkı da yapacak. (Hürriyet)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!