Mirasta Mal Paylaşımı ve Mirasçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kişinin ölümü ardından ardında bıraktığı mirası paylaşma sorunu sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Kimin ne kadar mal alacağı, miras kaçakçılığı ve mirasta saklı pay gibi birçok konu bu noktada gündeme gelebilmektedir.

Mirasta Mal Paylaşımı ve Mirasçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mirasta Mal Paylaşımı ve Mirasçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Mehmet Demirbilek

Kişinin ölümü ardından ardında bıraktığı mirası paylaşma sorunu sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Kimin ne kadar mal alacağı, miras kaçakçılığı ve mirasta saklı pay gibi birçok konu bu noktada gündeme gelebilmektedir. Mirasta mal paylaşımı sırasında tekere üzerinde miras hakkına sahip olan iki farklı tür mirasçılık biçimi bulunmaktadır. Bunlar yasal mirasçılık ve atanmış mirasçı şeklindedir.

Yasal mirasçılık, miras bırakan kişinin iradesine bağlı olmadan miras üzerinde kanından kaynaklanan bir miras hukukudur. Bu hukuka gire mirasçılar, miras bırakan kişinin kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eşi olmaktadır. Atanmış mirasçılık ise miras bırakan kişinin vasiyeti ile kendi özgür iradesiyle mirasının tamamını veya bir kısmını belli bir kişiye bırakmasıdır.

Mirasta Mal Paylaşımı

Medeni Kanun’a göre mirasta mal paylaşımı yasal mirasçılık için üç dereceden birisinde yer almak gerekmektedir. Bu derecelendirme şu şekilde sıralanabilir;

  • Bir önceki derecede mirasçı olması durumu bir sonraki zümrenin mirasçı olmasını engellemektedir. Örneğin vefat eden kişinin çocuklar varsa mirastan anne ve babası faydalanamaz.
  • Zümre içerisinde ön sırada yer almakta olan mirasçılar bir alt sırada yer alan mirasçıların mirasçılığını engellemektedir.
  • Zümre başları ve aynı zamanda kök başları hayatta iseler vefat eden kişinin altsoyları mirasçı olamamaktadır.

Birinci Derece Mirasçılar

Miras bırakan kişinin çocukları, torunları ve bu kişilerden doğanların tamamını kapsamaktadır.

İkinci Derece Mirasçılar

Miras bırakan kişinin anne ve babasıdır. Ancak bu kişilerin mirasçı olabilmeleri için vefat eden kişinin alt soylarının olmaması ya da vefat etmiş olmaları gerekmektedir.

Üçüncü Derece Mirasçılar

Vefat ederek miras bırakan kişinin büyükanne ve büyükbabasıdır. Ancak bu kişilerin mirasçı olabilmeleri için vefat eden kişinin alt soylarının bulunmaması ve annesi ile babasının da vefat etmiş olmaları gerekmektedir.

Mirasta Mal Paylaşımı Nasıl Yapılmaktadır?

Miras paylaşımı yapılabilmesi için öncelikli olarak veraset ilamının açılması gerekmektedir. Terekenin ne durumda olduğu ve borca batık olup olmadığı belirlenmelidir. Bu tespitin ardından vasiyet olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Eğer bununla birlikte mal paylaşımı uzlaşma ile çözülmeyecek gibiyse ortaklığın giderilmesi ve gerekli davaların açılması gerekmektedir.

Kaynak : Nutuk.com.tr

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!