Banka, kredi, vergi ve trafik cezaları için flaş gelişme! Tüm borçlar Hazine Bakanlığı tarafından silinecek! İlk resmi açıklama geldi…

Kredi ve kredi kartı borçları için af gelecek mi? Kredi ve kredi kartı borcu olanlar için yapılandırma adımları söz konusu olacak mı? Kredi borçlarını yapılandırma kapsamı ile borcu olan tüm vatandaşları bir hayli yakından ilgilendirecek gelişmeler gelmeye devam ediyor.

Banka, kredi, vergi ve trafik cezaları için flaş gelişme! Tüm borçlar Hazine Bakanlığı tarafından silinecek! İlk resmi açıklama geldi…
Banka, kredi, vergi ve trafik cezaları için flaş gelişme! Tüm borçlar Hazine Bakanlığı tarafından silinecek! İlk resmi açıklama geldi… Mehmet Demirbilek

İlk kez Nutuk.com.tr tarafından gündeme taşınmıştı! Yaşanan zorlu günlerde kredi ve kredi kartı borçlarını ödeme konusunda bir hayli zorluk çeken vatandaşlar borçların birikmesinden dolayı bir an önce yapılandırma hareketine geçilmesi de isteniyor. Bu konuda MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı kredi kartı ve kredi borcu olan vatandaşlar için de bir açılamada bulundu. 

Kredi ve kredi kartı borçları için af gelecek mi, af gelirse kimleri kapsayacak? Pandemi döneminden dolayı yaşanan ekonomik zorluklar vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyememesine neden oldu. 

MHP’den beklenen açıklama…

Cumhur İttifakı ortağı olarak yer alan MHP; kart ve kredi borcu olan vatandaşlar için neler düşünüyor olduğunu açıkladı. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı yaptığı açıklama sırasında; çiftçi, köylü ve esnaf kooperatiflerinde yer alan durumlardan dolayı kullanılan ve zamanında ödemek için fırsatların yer almadığı kredi borçlarının yapılandırmaya dahil edilmesini dile getirdi.

Bu süreçler içerisinde ‘’ Milliyetçi olarak yer alan çiftçiler, esnaflar ve köylüler de kooperatifler aracılıkları ile aldıkları ve yaşanan zorlu süreçlerden dolayı zamanında ödeyemedikleri kredi borçları için yapılandırma kapsamına alınması önerileri olumlu görüldü. Bunun yanı sıra üzerinde çalışmalar devam etme gibi bir teklif gelmedi. ‘’ açıklaması ile dikkatleri çekti.

Kart borçlarına düzenleme geldi…

TCMB kapsamında kredi kart işlemleri için uygulanması beklenen azami faiz oranları için gelen tebliğ adımları resmi gazete içerisinde yayına alındı. Kredi kartı işlemleri için uygulanması beklenen azami akdi ve gecikme faiz oranları belirleme sırasında usul ve esaslar da düzenleme kapsamında amaçlar gelirken tebliğ içerisinde belirlenmesi de aktarıldı.

‘’ Türk lira cinsi ile kredi kartı işlemleri sırasında uygulanması uygun görülen azami akdi faiz oranları için 10 Şubat 2020 tarihi ile 31035 sayılı resmi gazete içerisinde yayına alınan bankalarca ticari müşterilerden alınması uygun görülecek olan ücretler ile ilgili olarak usul ve esaslar için de tebliğ kapsamında belirlenen oranlar 55 baz puan eklenmesi ile belirlenmektedir.

Yabancı para cinsleri ile yapılan kredi kartı işlemleri sırasında uygulanması uygun görülen aylık azmi akdi faiz oranlarının da yüzde seksenlik kısmını virgülden daha sonra iki hane kapsaması ile yuvarlanma sureti ile belirlemeler ön görülür. ‘’ kısmı ile dikkatleri çekti.

Tebliğ içerisinde yer alan azami gecikme faiz oranları belirleme kısmında da ‘’ Türk lira cinsi ile kredi kartı işlemleri sırasında uygulanma adımlarının uygun görüle kısmında aylık azami gecikmesindeki faiz oranları için TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde 30 baz puan eklemesi yapılarak adımlar devam edilir. Eğer ödemeler yabancı para birimleri cinsi ile kredi kart işlemleri sırasında uygulanacak is de aylık gecikme faiz oranları için yabancı para cinsi ile kredi kartı işlemleri sırasında uygulanması ön görülen aylık azami akdi faiz oranlarında 30 baz puan eklemesi ile belirlenecek ‘’ olduğu aktarıldı.

Katılım bankaları ile uygulanacak azami oranlar

Katılım bankaları ile beraber uygulanması ön görülen azami oranlarda usul ve esaslar da dikkate alınarak yapılan tebliğ sırasında; ‘’ Katılım bankaları için yapılan kredi kartı işlemleri sırasında uygulanması ön görülen aylık akdi kar pay oranları için belirlemeler yapıldı. Bu sırada 4. Madde kapsamında yer alan aylık azami faiz oranlarının, aylık gecikme faiz oranları ile beraber 6. Madde kapsamında yer alan aylık azami gecikme faiz oranlarının önüne geçemeyeceği şekilde ‘’ oldu.

Kredi kartı işlemleri sırasında vatandaşlar için uygulanması ön görülen aylık azami akdi ve gecikme ile ilgili faiz oranları da belirlendi. Bu noktada TC merkez bankası tarafından her ayın son kısmında gelen ve 5. İş günü ile beraber resmi internet sitesi üzerinden ilan edilen bilgiler ile tebliğ edildi. Bu tebliğ sırasında banka kartları ile beraber kredi kartları kanun kapsamında yer alan hükümlerin saklı kalması ile beraber takip edilen ayın ilk gününden geçerli olacak şekilde uygulanacak olduğu aktarıldı.

Tebliğ sırasında 12 Kasım 2016 tarihi ile beraber 29886 sayılı resmi gazete içerisinde yayına alınmış olan kredi kartı işlemleri sırasında uygulanması ön görülen azami faiz oranları hakkında uygun görülen tebliğ için yürürlükten kaldırılmış olduğu da aktarıldı.

Vergi borcu ve trafik cezalarına da af geldi!

TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve kanun teklifine göre KDV, Kurum vergisi ve gelir vergisi, ÖTV, idari para cezaları, KYK borçları gibi hazine alacaklarını kapsayan borçlar yapılandırılabilecek. Peşin olarak ödeme yapmak isteyen kişiler ise; borçlarını 18 taksit ile ödeyebilecek.

Gecikme faizi, gecikme zamları, vergi cezaları, nüfus para cezaları ve karayollarına göre kesilen cezalar da yapılandırma kapsamına alınacak.

KYK kredisi ve kredi borçları, haksız ödemeler, kaynak kullanım destek fonu gibi varlıkların da katkı payı yapılandırılabilecek.

Komu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi ile ilgili kanun kapsamındaki hazine alacakları; devlet hakkı ve diğer alacaklar da yapılandırmadan yararlanabilecek.

Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!