Mevsim değişikliklerinde, metabolizma hızı ve saç dökülmesine dikkat

Mevsim değişikliklerinde Saç dökülmesi hem erkeklerin hem de kadınların en çok şikayet ettiği sorunların başında geliyor. Mevsim değişikleri, stres, genetik faktörler, beslenme düzeni, kullanılan birtakım ilaçlar, metabolizma hızı ve saç kalitesi saçların büyümesini ve dökülmesini etkileyen faktörler olarak öne çıkıyor.

Mevsim değişikliklerinde, metabolizma hızı ve saç dökülmesine dikkat
Mevsim değişikliklerinde, metabolizma hızı ve saç dökülmesine dikkat Mehmet Demirbilek

Mevsim değişikleri, stres, genetik faktörler, beslenme düzeni, kullanılan birtakım ilaçlar, metabolizma hızı ve saç kalitesi saçların büyümesini ve dökülmesini etkileyen faktörler olarak öne çıkıyor.

Saçların uzama dökülme döngüsü "anajen-telojen" olarak adlandırılıyor. Normal sağlıklı insanlarda kafadaki saçların en az % 80-85'i uzama fazında oluyor. Dinlenme ve dökülme fazında % 15 gibi bir oran yer alıyor. Dermatolojik hastalıklar, hormonal bozukluklar ve bazı ilaçlarlar bu oranları değiştirebiliyor.

İnsanlarda saçlar yılın mevsimlerine göre de farklı uzama-dökülme oranlarına sahip olabiliyor. Buna mevsim değişikliği saç dökülmesi deniyor. Mevsimsel saç dökülmelerinin önlenmesinde ve azaltılmasında Bioxcin tarafından geliştirilen Biocomplex B11 serum ve şampuan gibi saç bakım ürünlerinin kullanımı da  çözüm sağlıyor.  

Saçları güçlendiren ve saç gövdesini kalınlaştıran Biocomplex B11, Bioxcin saç bakım ürünlerinin ana etkin maddesi olarak tüm ürünlerde bulunuyor ve tüm saç dökülmesi tipleri için kullanılabiliyor.

Saçlar sonbahar aylarında daha yavaş uzama ve daha yüksek bir yüzde ile telojen fazında,  ilbahar ve erken yaz döneminde ise canlanmayla birlikte anajen fazdaki saçlarda artış gözleniyor. Saçların en hızlı büyüme döneminde olduğu aylar Mart-Haziran arası olarak gözlemleniyor. Foliküller Ekim-Aralık döneminde daha fazla bir oranda dinlenme-dökülme (Telojen) döneminde oluyor. Saç ve sakallarda gözlenen bu mevsimsel değişim, kış aylarında azalan metabolizma hızına bağlı olabiliyor.

Metabolizma hızı saç ve sakallarda uzamayı etkiliyor

Metabolizma hızının azalmasında iki temel faktör etkili oluyor. Bunlar; İnsan toplumları modern zamanlara gelene kadar tropik bölgeler hariç olmak koşuluyla kış aylarında çok kısıtlı bir diyetle yetinmek zorunda kalıyor. Yazın elde ettikleri tahıllar sebzeler ve meyveler ve konserve yaptıkları gıdalar dışında kış döneminde protein, vitamin ve mineraller bakımından oldukça yetersiz koşullar bulunuyor. İnsan vücudu bu duruma uyum sağlamak bakımından kış aylarında metabolizmasını yavaşlatabiliyor. Bir diğer faktör kuzey yarım kürede kış döneminde gecelerin uzun gündüzlerin kısalması olarak öne çıkıyor. Güneş ışığından daha az faydalanılması metabolizmayı yavaşlattığı gibi dinlenme döngüsünü teşvik ediyor. Bu iki faktör bir arada olunca saç ve sakallarda uzama daha yavaş gerçekleşiyor. Modern hayatta kış aylarında bir gıda eksikliği oluşmasa da gündüzlerin kısa gecelerin uzun olması metabolizma üzerinde bir etki yapıyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!