Anne ile Bebek Teması ve Bağlanma

Annenin bebeğine olan teması bebeği rahmine düştüğü ilk andan itibaren başlar. Ama asıl en önemli olan bağ bebeğin doğar doğmaz annenin çıplak göğsüne yatırılması ile başlar. Ardından ise bu temaslar süreklileşir.

Anne ile Bebek Teması ve Bağlanma
Anne ile Bebek Teması ve Bağlanma Mehmet Demirbilek

Annenin bebeğine olan teması bebeği rahmine düştüğü ilk andan itibaren başlar. Ama asıl en önemli olan bağ bebeğin doğar doğmaz annenin çıplak göğsüne yatırılması ile başlar. Ardından ise bu temaslar süreklileşir. Bazen bu temaslar istemli bazen de tamamen içgüdüsel olarak gerçekleşir. Bebekler doğduktan sonra bu tensel temaslara fazlaca ihtiyaç duyarlar. Bebekler için bu temaslar oldukça önemlidir. Annesine bağlanabilmesi için en büyük etmendir.

Bazı araştırmalara göre tensel temas uygulanan bebeklerde ağlamanın çok daha az olduğu söylenmektedir. Tensel temas uygulandığında bebek sevgiyi hisseder ve yalnız olmadığının farkına varır. Sevgiyi hisseden bebekler ise gayet sağlıklı bir gelişme gösterirler.

Bebeklerde Anneye Bağlanma

İnsanlarda çeşitli bağlanma şekilleri ve örüntüleri vardır. Bu bağlanma şekilleri bebeğin doğumundan itibaren başlamaktadır. Ve bebeğin ilk bağlandığı kişi -bazı istisnai durumlar dışında- annesidir. Bağlanma duygusuna her insan ihtiyaç duyar. İnsanlardan ayrı olarak bu duyguya hayvanların da ihtiyacı vardır. Bağlanma; tensel ya da bedensel temas, koklama, görme, duyma, tatma gibi duyusal algılarla sağlanır.

Anne ile Bebeğin Tensel Teması

Anne ile bebeğin tensel temasının gerçekleşmesi için aralarında herhangi bir kumaş parçasının olmaması gerekmektedir. Anne ile bebeğin sımsıkı sarılmaları, birlikte duş almaları ya da annenin bebeğini o halde emzirmesiyle tensel temas sağlanır. Bu temaslar sayesinde bebek annesini kokusunu ezberler ve onu tanır. Anneler genel olarak bebeğinin çıplak durmasından korksalar da aslında kendi ısılarının bebeklerini ısıtacağının bilincinde olmalılardır.

Bebekler Neden Yatağa Yatırınca Uyanırlar?

Anne karnındaki sıcaklığa alışmış bebekler doğduktan sonra kendilerini güvensiz hissedip huysuzlanabilirler. Bu gayet doğal bir tepkidir. Aynı şekilde annesinin sıcak kolları arasında uyuyan bir bebek de yatağa yatırılınca hissettiği yalnızlık hissiyle uyanıp ağlamaya başlarlar.

Bu da doğal bir tepkidir. Tekrar kucağa alındığında ağlaması dinecektir. Aslında bu tepki bebeğin annesine bağlandığı ve ayrılamadığı anlamına gelmez, bebek dünyaya alışamamıştır. Bebeğin dünyaya alışmasında yardımcı olmak için anneler bebeğe sürekli sarılmalı ve tensel temasta bulunmalıdır.

Sürekli olarak anne diye bahsedilse de önemli olan bebeğin bakımını sağlayan kişidir. Bebek ona kim bakım yapıyorsa ona bağlanır ve ondan sevgi ister.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!