Kadınların Regl Döneminde Kullandıkları Pedlerin Hijyen Problemi

Sağlıklı olan her kadında ayda bir görülen regl dönemi ped kullanımını zorunlu kılmaktadır. Birçok toplumda regl dönemi bir tabu olarak görülmekte bu durumda hijyenik ped kullanımını ve erişimini neredeyse imkansız hale getirmektedir.

Kadınların Regl Döneminde Kullandıkları Pedlerin Hijyen Problemi
Kadınların Regl Döneminde Kullandıkları Pedlerin Hijyen Problemi Mehmet Demirbilek

Sağlıklı olan her kadında ayda bir  görülen regl dönemi ped kullanımını zorunlu kılmaktadır. Birçok toplumda regl dönemi bir tabu olarak görülmekte bu durumda hijyenik ped kullanımını ve erişimini neredeyse imkansız hale getirmektedir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde yaşanan bu problem kadınların idrar yolları iltihabı, kaşıntı ,mantar gibi hastalıklarla yaşamını olumsuz hale getirmektedir

Regl, doğurgan  kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Regl döneminde meydana gelen kanamalar icin kadınlar birçok  araç kullanmıştır ancak  çoğu kadın sağlığını tehdit eden eski kıyafetlerden kesilen ufak bezler ya da mendillerden  faydalanmıştır. Yıkanıp tekrar kullanılan bu bezler hijyenik olmadığından dolayı idrar yollarında birçok rahatsızlığa sebebiyet vermiştir.

 Hindistan , Çin  gibi çok nüfuslu ülkelerde maddi imkanı olmayan kadınlar hijyenik pede ulaşamamaktadır ve hatta birçoğu hijyenik pedler ucuz olmadığı için oldukça kirli bezlerle bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadır.

Son dönemlerde ise Hindistan’da esinin bu hijyenik olmayan bezleri kullanmasına içerleyen bir adamın hijyenik pedlerin oldukça maliyetli olduğunu anlaması üzerine ucuz ped imal etme girişiminin başarıyla sonuçlanması   birçok toplumun   bir tabu olarak gördüğü  ve konuşulmaktan dahi korktuğu regl döneminin olmazsa olması hijyenik ped problemine bir devrim niteliğinde damga vurduğunu söylemek mümkündür.

Nitekim; Muruganantham adındaki bu adam ucuz ped üreten makineler de üreterek hem kadınlara iş imkanı hem de daha sağlıklı bir regl dönemi geçirmelerini sağlamıştır.  Pad man adında bir filme de konu olan bu ped öyküsü aslında birçok kadının sağlığını olumlu yönde etkileyerek regl olduğu icin okulu dahi bırakmak zorunda kalan birçok kadının önünü açmıştır.

 Kadın sağlığını bu denli etkileyen ve hayatının büyük bir bölümünde yer alan regl döneminin hijyenik ped gereksiniminin birçok ülkede yeni yeni lüksten çıkıp zorunlu bir ihtiyaç olarak görülebilmesi ve ulaşılabilir fiyatta olması kadınların eğitim ihtiyacının d karşılanmasını sağlamakta ve bunun bir erkek tarafından üretilmesi regli kıyıda köşede konuşulan ayıp olarak görülen bir durumdan hayatın içinden  olan ve oldukça doğal olduğu kabul gören bir duruma dönüştürmeye başlamıştır.

Kaynak : Nutuk.com.tr

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!