Aflatoksin Nedir? Aflatoksin Belirtileri Nelerdir?

Ülkemizde severek tüketilen kuruyemişlerde gizli olarak görülen ve kanser riskine sebep olan aflatoksin tehlikesine karşı uzmanlar tüketicileri uyarıyor.

Aflatoksin Nedir? Aflatoksin Belirtileri Nelerdir?
Aflatoksin Nedir? Aflatoksin Belirtileri Nelerdir? Mehmet Demirbilek

Aflatoksin özellikle kuruyemiş ve baharatlarda sıklıkla görülen küf kaynaklı zehirli ve kanserojen maddelere deniliyor. Birçok tüketici kuruyemiş satın alırken bu hususa dikkat etmese de bu zehirli madde karaciğer kanserini büyük oranda tetiklediği iddia ediliyor. Normal şartlarda vücuda belirli oranlarda alındığında karaciğer tarafından aflatoksikole çevrilerek zararsız hale gelen aflatoksin, büyük oranda da vücuttan atılıyor.Bu maddenin kansere yol açmasında ise, aflatoksinlerin uzun süreli tüketimi  sonucunda oluşuyor. Bu durumda en çok kuruyemiş tüketiminde kendini gösteriyor.

Aflatoksin Zararları?

Sağlık uzmanları günümüzde Dünya Sağlık Örgütü tarafından da en zararlı ve kanserojen madde olarak küf toksini Aflatoksin maddesi olduğunu açıkladılar. Diyette en iri ara öğünlerde biri olarak görülen ve ülkemizde her yaştan kişinin tükettiği kuruyemişlerin seçimine oldukça dikkat edilmesi ve kuruyemiş üzerinde herhangi bir küf ya da leke olduğunda bu kuruyemişin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Dünya üzerinde akciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi olarak Aflatoksin maddesi olarak görülüyor.

Açıkta Satılan Kuruyemişlerde Risk Çok Daha Büyük

Ülkemizde genel olarak açıktan satılan kuruyemişlerin daha lezzeti ve kaliteli olduğuna dair oldukça yanlış bir yargı bulunuyor. Fakat uzmanlar açıktan satılan kuruyemişlerin kesinlikle daha sağlıklı ya da organik olmadığını belirtiyorlar. Aflatoksin madde riski ise en çok açıktan satılan kuruyemiş, baharat ve kuru meyvelerde görülüyor. Bu sebeple tüketicilerin mümkün olduğunca açıktan satılan kuruyemişleri satın almaması öneriliyor. Mevsim şartları ve nem gibi faktörler sebebiyle açıktan satılan kuruyemişlerde gözle görülmeyen bir küflenme riski çok daha fazla oluyor. İşte bu gözle görülmeyen küflenme Aflatoksin maddesi oluyor. Uzmanlar bu sebeple vatandaşların kuruyemiş tercihlerinde ambalajlı ürünlere yönelmeleri gerektiği uyarısını yapıyor.

Kaynak : https://www.nutuk.com.tr/

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!