Menisküs yırtıldığı nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilmeli

Diz ekleminde bulunan C harfine benzeyen kıkırdak parçalarına menisküs ismi verilmektedir. Dizilerimizin iç ve dış kısımlarında iki menüsküs yer almaktadır. Menisküs, dizin sabit olmasını sağlar ve vücut ağırlığını dengeleyerek dizlere eşit oranda yayılmasına yardımcı olur.

Menisküs yırtıldığı nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilmeli
Menisküs yırtıldığı nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilmeli

Menisküs, kaval kemiği ve uyluk kemiği ortasında bulunuyor. Diz eklemi uyluk kemiği yuvarlak bir biçimdeyken baldır kemiği ise düz bir biçimededir. Bahsedilen iki kemik ortasında bulunan menisküsler, bu iki farklı biçimdeki kemiğin ortasında tam uyum sağlamaktadır.

Menisküsün Görevleri

Eklem stabilizesini sağlamak
Eklem sıvısının dengeli yayılmasını sağlamak
Eklem yüzeyleri ile uyumu sağlamak
Eklem zarı sıkışmasına engel olmak 
Diz eklemlerine uygulanan ağırlığın eşit yayılmasını sağlamak
Temas alanını genişletmek
Eklem kıkırdağının beslenmesi

Menisküs Yırtığı Nasıl Olur ve Kimlerde Görülür?

En çok rastlanan diz yaralanmalarından biridir menisküs yırtığı, dizin ani dönmesi veya bükülmesi akabinde ortaya çıkabilir.Çoğunlukla sporcularda görülen sorunlardan biri olan menisküs yırtığı, gündelik yaşamda yapılan yanlış bir harekettin arkasından da ortaya çıkabilir. Menisküsler de ileri yaşlarda yıpranmalar görülür ve kırılmaya daha elverişli hale gelebilir. 65 yaş ve üzerindeki insanlarda yaklaşık %60’ında dejeneratif menisküs yırtılması ortaya çıkabilir. 

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtılması şişlik, ağrı ve kitlenme olarak şikayete sebeb olur. Hastaların geneli bu şikayetler ile doktora gitmektedir. Menüsküsteki yırtığın oluştuğu alanda ağrı daha şiddetli hissedilir. Merdivenden çıkken veya çömelmek istendiğinde ağrı çoğalır ve yırtık olan menisküs parçasının eklem aralığına sıkışır ise dizde kitlenme yaşanabilir.

 

yırtılması sonucunda sorunlu olan dizde sürekli olarak sıvı birikmesi ortaya çıkabilir.

Ameliyatsız Tedavi Edilebilir Mi?

Eğer yırtık dış menisküste küçük çablı bir yırtık ise çoğunlukla ameliyata gerek duyulmaz. Bu tarz yırtıkların daha hızlı iyileşmesi için dize uygulanan basıncın azaltılması ve hastanın uzanarak istirahat etmesi önerilir. Sorunlu dize soğuk kompres yapılarak dizdeki şişlik ve ağrı en aza indirilir. Bir bez veya ince havluyla sarılı olan buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika bekletin. Ayrıca istirahat sırasında bacağınızın alt kısmına yastık koyarak dizinizi yukarıda tutmaya çalışınız. Bu yöntemle dizinize doğrudan kan akışını azaltarak şişlik oluşmasını engellersiniz.

Ameliyatlı Tedavi 

Hastalar hareket kısıtlılığı ve şiddetli ağrı yaşıyor ise çoğunlukla artroskopik ameliyat seçeneği önerilir. Fakat menisküs yırtığı ameliyatında iki ayrı yöntem uygulanır. Birinci yöntem menisektomi olarak isimlendirilirken, ikinci yöntem menisküs onarımı olarak isimlendirilir. Fakat bu iki ameliyat da artroskopik yöntemle yapılır. Menisektomi yöntemi uygulanır ise menisküsün bir kısmı veya tamamı alırken, menisküs onarımı yönteminde yırtık dikilir. Ameliyat yapıldıktan sonra dizin sabit kalması için bacak alçıya alınır. Ayrıca alçı dize uygulanan ağırlığı azaltmak amacıyla yaklaşık 1 ay boyunca koltuk değneği önerilir. İlk aşamadan sonra ağır ağır doktor eğzersiz uygulamanızı önerecektir. Ameliyat yapıldıktan sonra hastanın tamamen iyileşmesi yapılan tedavi yöntemine göre farklılık gösterir. Menisektomi yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hastanın 3-4 hafta içinde iyileşmesi beklenir. Fakat menisküs onarımı uygulanmış ise iyileşme zamanı 3 ay kadar sürebilir.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Backlink Almanın Önemi ve SEO’daki Etkisi - Backlink nedir?
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!
Beşiktaş Başkanı Çebi, Jean Onana İddialarına Cevap Verdi!