Grip, influenza virüsü ile başlayan daha çok öksürme, hapşırma ve yakın temas ile bulaşan, hastalık süresi 8 haftaya kadar bulan viral bir hastalıktır.Yüksek ateş, bitkinlik, baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük başlıca belirtileridir. Gripte burunda akıntı sıklıkla görülmez ya da daha azdır nezle ile arasında ki en belirgin fark da budur.
Grip Öldürür mü?
Grip doğrudan öldürmez ancak hastalığın doğuracağı yan etkilerden zatürre, beyin iltihabı ve kalp zarı iltihabında ölümler görülebilir.
Tedavisi
Grip virüsü her sene değişime uğrar bu yüzden üretilen aşılar o sene en yaygın olan virüse göre hazırlanır. Bazı insanlardan aşının fayda sağlamaması sebeplerinden biriside budur. Grip aşısı olmak için en uygun mevsim son bahar aylarıdır.
Antiviral ilaçlar da bir başka tedavi yöntemidir. Hastalık başladıktan sonra 2 gün içerinde kullanılırsa faydası en üst düzeyde olacaktır.
Hastalık süresince ağrı kesici ateş düşürücü ve doktor tavsiyesi olmayan reçetesiz ilaçlardan uzak durulmalıdır. Bol sıvı taze meyve sıcak içecekler tercih edilmelidir.
Grip Aşısı Önerilmeyenler
Daha önce grip aşısı olup vücudu alerjik reaksiyon verenlerin ve 6 aydan küçük çocukların aşı olması önerilmiyor. Ayrıca aşı yapılırken ateşin yüksek olmaması gerekmektedir.
Kimler Risk Altında
Her bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi en büyük risk sağlık sektörü çalışanlarında. Onlardan sonra 65 yaş üstü yaşlılarımız, KOAH, kanser , şeker, böbrek, kalp, akciğer rahatsızlığı olanlar astım hastaları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, AIDS hastaları ve gebeliğin maksimum 3. Ayında olanlar risk altında ve aşı olması gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.
Hastalıktan Korunma Yöntemleri
Grip hastalığa yakalanılanlar ile kesinlikle temansa geçilmemeli, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli. Hastalığın yaygın olduğu Aralık-Ocak-Şubat aylarında toplu kullanım alanlarındaki temanslardan ve tokalaşmalardan sonra eller yıkanmalıdır.