İlişki güzel gitse de evlilik kararı alınca her şey tersine dönebilir. Aileden ayrılmanın zorlukları, maddi olarak evliliğe hazır olmamak ve psikolojik boyut dikkate alınmadan kararın netleşmesi mümkün olmuyor. Ailelerin tanışmaları, alışverişler, psikolojik süreçler ve diğer detaylar söz konusu olduğu için adaptasyon sürecinin ruh sağlığını olumsuz etkilemesi söz konusu olabilir.
Evlilik kararından sonra yaşanan adaptasyon sürecinin dengeye girmesi için zaman gerekiyor. Birbirlerinin ev hallerine tanık olmayan tarafların ilişkisi bu yüzden zora giriyor. Dışarıda geçirilen vaktin fazla olması bile aynı evde yaşamanın sonuçlarını belirtmiyor. Birlikte yaşamaya adapte olmakta zorlanan çiftler, depresyon, panik atak ve cinsel sorunlar gibi çok sayıda hissi bir arada yaşıyor. Pişmanlık sürecinin de dahil olduğu bu evrenin normal ve aşılabilir olduğu tahmin ediliyor.
Evlilik Sonrası Depresyon Geçici
Evlilik sonrası yaşanan depresyonun geçici olduğunu ifade eden uzmanlar, bu adaptasyon sürecinde her iki tarafın anlayışlı olması, ailelerin de destek verici etkiler sunması gerekiyor. Sosyal yaşamın bitmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, çiftlerin normal süreçlere devam etmesi gerektiği konusunda hemfikirler. Genelde pişmanlık ve panik halinin etkisiyle yaşanan kriz durumlarının evlilikte iletişime neden olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda evlilik terapisi konusunda destek alınması ve aile terapisi gerekebilir.